Прийняття резолюції Європейського парламенту щодо ситуації в Україні засвідчило консолідоване бачення інститутами ЄС готовності до подальшого поглиблення співпраці з Україною, зокрема, підписання Угоди про асоціацію.

Про це йдеться у коментарі Міністерства закордонних справ України у зв'язку з прийняттям Європейським Парламентом резолюції щодо ситуації в Україні.

«Вітаємо чіткий сигнал Європейського парламенту щодо необхідності надання ЄС активного сприяння Україні у її реформаторських зусиллях», - підкреслюється у коментарі та наголошується, що «угода, безумовно, стане потужним імпульсом і найкращим інструментом для успішного просування України на цьому шляху», передає «УНІАН ».

МЗС також рішуче підтримує заклик Європейського парламенту щодо необхідності подальшого спрощення візового режиму для українських громадян. «У цьому зв'язку важливим є якнайшвидше завершення Європарламентом усіх процедур, необхідних для ратифікації Угоди про внесення змін до Угоди про спрощення оформлення віз, яка була підписана у липні 2012 року», - зазначили у відомстві.

Крім того, українська сторона сподівається, що зміни до Кодексу Шенгенських кордонів будуть розглянуті Європейським парламентом без подальшого зволікання. На переконання МЗС України, «це зробить можливим подальше співробітництво з ЄС у введенні спільного прикордонного контролю, що сприятиме розвитку міжлюдських контактів».

У коментарі підкреслюється, що «в Україні уважно ставляться до висновків міжнародних спостерігачів, у т.ч. Європейського парламенту, за результатами моніторингу виборів народних депутатів 28 жовтня 2012 в Україні. Рекомендації, які ввійдуть в остаточний звіт БДІПЛ ОБСЄ, який буде оприлюднений найближчим часом, будуть враховуватися у процесі подальшого реформування виборчого законодавства України з метою його приведення до найкращих міжнародних стандартів ».

МЗС висловлює сподівання, що Європейський парламент візьме до уваги такі ключові моменти організації виборчого процесу в Україні, як створення належних правових рамок для їх проведення, максимальну відкритість української влади до взаємодії з міжнародними спостерігачами та наявність конкурентного середовища, що підтверджується представництвом у новообраному парламенті широкого спектру політичних сил.

«У контексті продовження в Україні введення всеосяжних реформ, у тому числі у сфері забезпечення верховенства права, важливу роль буде грати наша подальша плідна взаємодія з Європейським Союзом. У цьому зв'язку підтверджуємо готовність до подальшої взаємодії з місією уповноважених представників ЄП Олександра Кваснєвського і Пета Кокса», - зазначили у МЗС України.

Нагадаємо, Європарламент на сесії у Страсбурзі ухвалив резолюцію щодо України. У документі наголошується, що ефективне співробітництво між Україною та ЄС можливе лише на базі чіткого бажання української влади здійснювати необхідні реформи, зокрема, реформування судової та юридичної системи з метою повного дотримання принципів демократії, поваги до прав людини і фундаментальних свобод.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

582