Регіональна політика передбачає розвиток всієї території країни і поліпшення життєвого рівня населення. Про це на форумі «Сталий розвиток регіонів: Україна і світ» заявив заступник посла Литви в Україні Марюс Януконіс, передає кореспондент ForUm'у. За словами дипломата, це досить актуально для України, в рамках якої є дуже різні регіони по економічній структурі та культурі.

Він зазначив, що у Литві регіональна політика - теж один з важливих пріоритетів державного розвитку. «Після відповідної реформи політика розвитку регіонів у нас передана у відання МВС, але безпосереднім плануванням і здійсненням займаються самі регіони. Довгостроковим завданням регіональної політики є забезпечення високого рівня життя громадян, а стратегічне завдання цієї політики до 2013 р. - щоб життєвий стандарт у регіонах, що вимірюється середнім річним доходом, не був нижче 75% середнього рівня по країні», - додав Януконіс.

За його інформацією, на території Литви виділено 14 проблемних територій, яким приділяється особлива увага, де вищий рівень безробіття і відносно багато одержувачів соціальної допомоги. «Але ми бачимо, як змінюються наші регіони, як розвивається інфраструктура регіональних (районних) центрів, як створюються промислові парки, як оновлюються культурні об'єкти, - сказав дипломат. - Звичайно, це було б важко без підтримки Євросоюзу, але ініціатива повинна виходити від самих регіонів».

Ефект проектів розвитку, насамперед, залежить від активності місцевих властей, їх підприємливості, вміння визначати пріоритети і цілеспрямовано працювати, впевнений Януконіс. Він зазначив: «У Литві є регіони, які досягли вражаючих результатів за рахунок співпраці місцевої влади з бізнесом і здатності втілювати складні проекти. Звичайно, проблеми залишаються (наприклад, міграція населення за кордон або у великі міста)».

«У нас є хороший досвід співпраці з Україною - з Сумською, Херсонською областями, з Кримом», - сказав дипломат.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

433