Через геологічні умови видобутку вугілля, якість копалин, високі ризики безпеки і непрогнозовану державну політику у сфері вугільної галузі вона нецікава іноземним інвесторам. Про це повідомив експерт Центру антикризових досліджень Дмитро Покришка в інтерв'ю журналістам.

«Геологічні умови видобутку вугілля впливають і на якість копалин, і на високий травматизм під час його видобутку. Галузь роками не отримує від держави кошти на модернізацію виробництва, на більш безпечні для людей і природи технології. Свідченням тому є аварії, які щорічно забирають життя сотень шахтарів, - коментує Дмитро Покришка. - Але до перерахованих факторів треба додати ще й поки малопрогнозовану державну політику у сфері реформування вугільної галузі. Наприклад, недавні події на шахті «Білоріченська» в Луганській області. Одне з найбільш перспективних вугільних підприємств країни за рішенням суду стало державним після того як майже десятиліття знаходилося в приватних руках. Для інвестора з Європи та Північної Америки факт такої націоналізації може виявитися ще одним стримуючим фактором. Та й вітчизняний інвестор відчує себе невпевнено».

Дмитро Покришка також зазначив, що для відродження вугільної промисловості Україні потрібно інвестувати в галузь не менше 5 млрд. доларів щорічно. При цьому доведеться йти на жорсткі рішення аж до закриття і ліквідації безперспективних шахт, повідомляє «UBR».

Успішними у плані реформування галузі експерт назвав шахти «Червоноармійська Західна № 1», ім. Засядька, а також включення шахт у вертикально-інтегровані структури, орієнтовані на виробництво металопродукції або електроенергії.

Нагадаємо, у недавньому інтерв'ю виданню «Коментарі» генеральний директор компанії СКМ Олег Попов зазначив, що іноземні інвестори не зацікавлені у вкладенні коштів у вітчизняну вугільну промисловість.

«Який іноземний інвестор буде інвестувати в українські шахти? Перше - глибина і тонкі пласти, друге - якість вугілля, третє - питання безпеки», - сказав Олег Попов. За словами Попова, інвестору простіше працювати з шахтами Австралії або Росії, де товщина вугільних пластів у п'ять разів перевищує вітчизняні, ніж інвестувати в українське вугілля.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

300