Софія Київська завжди була центром тяжіння для тих, хто боровся за свободу і єдність України. Про це Президент України Віктор Янукович заявив у виступі на урочистостях з нагоди 1000-річчя Софійського собору, повідомили ForUm'y у прес-службі Глави держави.

«Тисячу років тому у стольному Києві, у верхньому, княжому місті був закладений храм Софії - Премудрості Божої. Взявши за зразок головну святиню Візантійської імперії - храм святої Софії у Константинополі, рівноапостольний князь Володимир підніс свою недавно охрещену країну на один щабель з провідними державами європейського християнського світу Середньовіччя. Таку політику проводив і його син Ярослав, за правління якого будівництво Софії Київської було завершене.


Храм став символом прагнень наших предків до високої духовності, державної могутності, побудови суспільного життя на фундаменті євангельських чеснот»,- зазначив Президент.

Янукович підкреслив, що «Софія Київська - це одночасно духовний, політичний, культурний і просвітницький центр древньої Київської Держави. Саме тут відбувалися «посадки» на великокняжий престол, церковні собори, прийняття іноземних послів. Тут велося літописання. Тут була заснована перша відома на Русі бібліотека, тут перекладалися книги, тут здобувала знання молодь. Храм святої Софії був і залишається втіленням духу християнської єдності, сполучною ланкою між релігійними традиціями Сходу і Заходу».

«Звідси, від святої Софії, світло віри Христової поширювалося на всю Східну Європу. Тому для всіх навколишніх народів Київ з його святинями став на всі наступні століття «другим Єрусалимом», «хрещельною купіллю». Разом з народом Софія Київська пережила всі історичні високі злети і тяжкі випробування. Неодноразово піддавалася руйнуванням і спустошенням. Але, як Фенікс із попелу, завжди поставала знову в усій своїй красі та величі», - зазначив Глава держави.

У своєму виступі Президент звернув увагу на те, що «завжди Софія Київська була центром тяжіння для тих, хто боровся за свободу і єдність України. І ми повинні пам'ятати, що саме тут у 1991 році Всеукраїнським народним вічем був підтриманий Акт про державну незалежність України. В усі часи Софія залишалася джерелом нашої духовності. І сьогодні покликання святої Софії - бути благодатним покровом, під яким буде відбуватися самоствердження України як європейської держави, зміцнюватися її суверенність і соборність».

«Софія Київська є визначальною пам'яткою української та світової культури. Безцінні шедеври, які зберегли ці стіни, визнані надбанням світової культури і занесені до спадщини ЮНЕСКО, - підкреслив Янукович, і додав : «У цей день я хотів би висловити свою щиру повагу працівникам Національного заповідника «Софія Київська». Завдяки вам тисячі і тисячі громадян України та гостей нашої столиці мають можливість доторкнутися до культурної спадщини, отримати величезну духовну наснагу».

«Цей храм, один із перших храмів Київської Русі, присвячений Премудрості Божої. Під високими склепіннями цього храму, перед очима Богородиці Оранти і Святих Апостолів ніби спадає з душі пил буденності, змінюється перспектива бачення подій і процесів сучасності. Мудрість клали наші предки в основу свого світосприйняття. Мудрістю намагалися лікувати рани, які завдавали державному тілу самолюбство, розбрат і ворожнеча.

У цьому заповіт нам усім: будьте мудрими, з пам'яттю про минуле плекаємо мир, злагоду і порозуміння сьогодні заради майбутнього України. Тому ввійдемо у Софію. Преклонімо коліна у тихій молитві. І я переконаний, Святий Дух, присутній у цьому храмі, додасть нам сил подолати будь-які труднощі. Бо свята Софія Київська дана Україні Богом на всі віки», - резюмував Глава держави.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

769