Експерти Центру східних досліджень (OSW, Варшава) вважають малоймовірною нову «газову війну» між найбільшим постачальником газу до Євросоюзу - Російською Федерацією і найбільшим транзитером російського газу в ЄС - Україною. Про це йдеться в аналітичному огляді OSW, присвяченому українсько-російському газовому співробітництву.

«Незважаючи на інформаційні спекуляції про можливість вибуху нової газової війни у найближчі місяці, немає для неї підстав», - написали аналітики.

Експерти зазначили, що причиною останньої «газової війни» 2009 року, яка майже на три тижні залишила Європу без поставок «блакитного палива» із Росії, була неврегульована ціна на російське паливо для України та умови його транзиту в ЄС.

«Зараз контракти регулюють всі питання, пов'язані з поставками, і сумнівно, що Україна наважилася б на їх порушення або розірвання газового договору до тих пір, поки може виконувати його умови і залишаються невикористаними інші можливості вирішення спору», - зазначили аналітики, повідомляє «УНІАН».

На їхнє переконання, російська влада добровільно не погодиться на зміну газового контракту, а зможе це зробити лише в обмін на контроль над українською газотранспортною системою або після вступу України до Митного союзу.

«Схоже, що за нинішньою хорошою кон'юнктурою, українська влада, хоч вважає безкорисний газовий контракт з Росією головною економічною проблемою, не перебуває у такій складній ситуації, щоб прийняти умови Москви», - написали експерти.

Вони додали, що газ може подешевшати для України у наступному році у зв'язку з прогнозованим зниженням ціни на нафту, яка є основою для розрахунків газових цін, згідно з українсько-російським газовим контрактом 2009 року.

Нагадаємо, Президент Віктор Янукович заявив на цьому тижні про намір української влади вимагати від Росії зменшення ціни на газ в Міжнародному арбітражному суді у Стокгольмі.

Російська сторона у відповідь пригрозила розірванням «Харківських домовленостей» 2010 року, які дають Україні 100-доларову знижку на кожні 1000 куб. російського газу. Росія майже 80% свого газу в країни Євросоюзу поставляє через українську газотранспортну систему.

7 вересня 2011 перший радник посольства Німеччини в Україні Таня Байєр висловила переконаність, що «газова війна» між Україною і Росією неможлива.

Як повідомляв ForUm, Україна домагається перегляду газових контрактів з РФ, вважаючи ціну на газ завищеною, а на транзит - навпаки, заниженою.

Голова НАК «Нафтогаз України» Євген Бакулін заявив, що прийнятною для Україні може бути ціна 230 доларів за тисячу кубометрів газу.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

535