Соціальна політика і безпека експлуатації атомних електростанцій є головними пріоритетами ДП НАЕК «Енергоатом».

Про це під час робочої наради на базі відособленого підрозділу «Запорізька АЕС» заявив президент компанії Андрій Деркач, повідомили в прес-службі НАЕК «Енергоатом».

Під час наради обговорювалися питання виконання заходів щодо підвищення безпеки енергоблоків ЗАЕС, підвищення коефіцієнта використовування встановленої потужності (КВВП), капітального і житлового будівництва, яке здійснюється станцією, вдосконалення фінансово-економічної діяльності ЗАЕС, зокрема, робота з підрядними організаціями, передає «УНІАН».

Деркач підкреслив, що для керівництва компанії критеріями вибору підрядчиків є професіоналізм, моральність і якість виконуваних робіт. При цьому, відзначив президент НАЕК, співпрацювати з АЕС «повинні лише ті, хто може відповідати за результат своєї діяльності і брати участь у соціально-економічному житті міст-супутників АЕС».

Голова підкомітету Верховної Ради України з питань ядерної політики і ядерної безпеки Володимир Бронніков, який очолює Суспільну колегію НАЄК «Енергоатом», під час наради високо оцінив роль Запорізької АЕС у зміцненні позицій атомної галузі і забезпеченні енергетичної безпеки України, а також у розвитку соціальної сфери міста-супутника Енергодара. Він відзначив, що в даний час перед станцією і атомною енергетикою загалом стоять такі завдання як продовження ресурсу енергоблоків, створення заміщаючих потужностей, створення національної системи атомного енергетичного машинобудування і національної системи атомного інжинірингу України.

Бронніков також підкреслив, що атомна енергетика пройшла період, коли рішення щодо її розвитку визначалися «зверху», тому сьогодні важливо, щоб населення, яке проживає поряд з АЕС, розуміло, що разом із станцією розвивається вся територія. Він також вказав на необхідність використовування досвіду запорізьких атомників при створенні сухого сховища відпрацьованого ядерного палива (СХВЯП) для інших станцій України, а також необхідність участі фахівців ЗАЕС у підготовці нової редакції закону про поводження з радіоактивними відходами.

Під час перебування на Запорізькій АЕС Деркач відвідав блоковий щит управління і реакторне відділення енергоблоку №6, комплекс СХВЯП і ОРУ-750. Керівник «Енергоатому» побував також на розташованому в Енергодарі заводі будівельних конструкцій, заводі нестандартного обладнання і трубопроводів, а також взяв участь в урочистій здачі до експлуатації житла, побудованого для запорізьких атомників, де вручив ключі від квартир новоселам.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

486