Замість альбомного аркуша — екран мобільника, замість мазків — коми, лапки і зірочки. Виявляється, за допомогою SMS-повідомлень можна не тільки призначати побачення, але й... створювати цілі витвори мистецтва. П'ятикурсник Харківської академії дизайну і мистецтв Роман Мінін вирішив подивитися на світ очима мобільного телефону і, сам того не чекаючи, винайшов новий напрямок в живопису.
 

«Малювати» картини на екрані мобільного телефону Роман почав два роки тому. А народилася така незвичайна ідея завдяки революції. «Помаранчевій».

«Якраз в розпал подій на Майдані я дивився телевізор і набирав повідомлення другові, — починає здалеку модерніст. — Клацав-клацав по клавішах, на хвилину задумався, потім дивлюся на дисплей — ба, так це ж наш Ющенко, один до одного!»

Наступного дня Роман спробував зобразити кота — вийшло ціккаво, а головне — можна впізнати. Потім пішло-поїхало. Для нової образотворчої техніки її «батько» і ідейний натхненник навіть розробив концепцію: «Мій девіз — максимум зображення, мінімум образотворчих засобів. Для малюнків я використовую тільки три рядки на екрані мобільного телефону і весь «боєкомплект» символів: цифри, лапки, дужки, зірочки. Головне — щоб вийшло схоже».

Сам SMS-художник свої твори картинами не називає. Комбінація з крапок, зірочок, тире перетворюється на щербатий фас Президента Ющенка або сценку «На Майдані». Але глядачу непідготовленому задумане художником все ж таки роздивитися нелегко — іноді не допомагають навіть роз'яснювальні підписи. Недарма Романови творіння охрестили концептуальним «есемізмом».

Вже сьогодні художня спадщина «мобільного живописця» налічує близько 70 робіт. Серед них розпальцьований новий росіянин, один з братів Кличків (щоправда, який з них двох, незрозуміло), штангіст. Або жанрові картинки: «Солдат цілує медсестру». По сплетених губах видно — взасос. Але найкраще у Романа виходять портрети: двійка, лапки, зет… на екрані мобільника вимальовується Юлія Тимошенко із завитками бубликів на голові або кучерявий «світоч російської поезії» Олександр Пушкін: «Як тільки почав цим займатися, друзі прямо завалили проханнями намалювати їх. Правда, багато хто як побачать свій портрет, ображаються», повідомляє «Московский Комсомолец».

Місяць тому SMS-мистецтво вийшло в маси: у Харкові організували виставку Романових SMS-полотен.

«Думав, що на мою експозицію приходитиме тільки молодь, дивлюся — пенсіонери починають підтягатися. І відгуки такі зворушливі пишуть, навіть приємно. Але найбільше SMS-полотна подобаються дітям: у них образне мислення розвинене краще. Прямо на виставці дістають мобільники, намагаються «набирати» якийсь малюнок. Іноді навіть з батьками змагаються, хто швидше відгадає, що на картині зображено», - говорить Роман.

Щоправда, як і у всього нового, у мобільного живопису є свої противники. «Багато хто приходить на виставку, глянуть на картину-другу і, зморщивши невдоволені фізіономії, з вигуками: «Ми думали, тут все зрозуміло, а тут ще й думати треба!», — покидають зал», - розповів художник.

На наше прохання Рома за допомогою своєї фірмової SMS-графіки намалював Володимира Путіна. Мабуть, в процесі творчого осяяння ВВП у Роми вийшов не один, а за компанію з Распутіним.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

497