Україна протягом 2007 року планує розширити міжнародну договірну базу про правову допомогу.

Як повідомили в прес-службі Міністерства юстиції з посиланням на міністра юстиції Олександра Лавріновича, протягом 2007 року Україна планує підписати низку міжнародних угод про правову допомогу.

За словами Лавріновича, на початок 2007 року Міністерство юстиції підготувало до укладання 7 міжнародних угод про правову допомогу з цивільних і кримінальних справ, а також про передачу осуджених осіб. За словами міністра, угоди укладені з урахуванням потреб українських громадян щодо врегулювання правових питань за кордоном, передає «УНІАН».

Зокрема, Україна готова підписати угоди з Великою Соціалістичною Народною Лівійською Арабською Джамахірією про передачу осуджених осіб, а також про правову допомогу з цивільних і кримінальних справ.

Підготовлена до підписання також угода між Україною і Федеральною Республікою Бразилія про передачу осуджених осіб.

Угода про передачу осіб, осуджених до позбавлення волі для подальшого відбування покарання планується до підписання з Республікою Білорусь.

З Таїландом Україна готується підписати договір про взаємну правову допомогу з кримінальних справ.

З Республікою Індія підготовлена до підписання угода про взаємну правову допомогу з цивільних і господарських справ.

Крім того, підготовлена до укладання угода між Україною і Організацією Об'єднаних Націй про виконання вироків Міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії.

Лаврінович повідомив, що за станом на 1 січня 2007 року Україною укладено 95 міжнародних угод з питань правової співпраці з цивільних і кримінальних справ. З них - 46 двосторонніх, а також 49 багатобічних, розроблених у рамках Ради Європи, ООН, Гаазької конференції з міжнародного приватного права. На сьогодні аспекти правових відносин з цивільних і кримінальних справ врегульовані з державами членами СНД, окремими державами Європи, Азії, Африки, Південної і Північної Америки.

Лаврінович відзначив, що участь у подібних міжнародних договорах дає можливість Україні встановлювати одноманітні правила у відносинах з багатьма державами. Положення договорів про правову допомогу дають можливість громадянам договірних сторін одержувати на території країн, з якими такі угоди укладені, рівний правовий захист, так якби вони були громадянами цих країн.

Зокрема, правова допомога з кримінальних справ надає широкі можливості для розслідування або попередження злочинів. У тому числі – щодо судового розгляду справ про злочини, отримання свідчень і доказів, обшуку і виїмки, вручення судових документів, у проведенні заходів щодо встановлення місцезнаходження, арешту або конфіскації доходів, отриманих злочинним шляхом, встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб і тому подібне.

Крім того, стає можливою видача осіб, що скоїли злочини на території однієї держави, і ухиляються від кримінальної відповідальності на території іншої держави (екстрадиція); передача осіб, осуджених до позбавлення волі, для подальшого відбування покарання на території держави свого громадянства і тому подібне.

Правова допомога з цивільних справ передбачає, зокрема, виконання судових процесуальних дій – опитування сторін, свідків, експертів, здійснення експертиз, судового огляду, вручення і передачу документів і інших дій згідно з законодавством двох країн. Серед правових відносин з цивільних справ – укладання шлюбів, особисті і майнові права подружжя, розірвання шлюбу, права батьків і дітей, усиновлення, опіка і турбота, укладення заповітів, спадку і тому подібне.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

451