Чіткого дотримання норм Конституції в Україні не було ніколи. Але останні місяці збагатили прикладами некоректних тлумачень Конституції з боку тих, хто зобов'язаний лише керуватися нормами Основного закону і виконувати їх.

Так прокоментував стан конституційного процесу в Україні на десяту річницю прийняття Конституції автор Конституційного договору, член робочої групи з розробки Конституції України 1996 роки Олександр Лавринович.

«На жаль, один з стереотипів, що зберігся у суспільстві, приписує українській Конституції якусь неповноцінність, через що нібито в державі існують певні проблеми. Я можу це заперечувати. За всю історію людства не було і ніколи не буде досконалих законів, а конституцій тим більше. Проблеми в Україні зовсім не через це», – відзначив він.

Конституція дозволяє вирішувати питання розвитку суспільства, у тому числі і конфліктні, лише в тій мірі, в якій еліта суспільства налаштована на дотримання правил, зафіксованих у законах і Конституції, вважає один з розробників української Конституції.

«Основний Закон держави повинен виконувати роль своєрідного Євангелія, особливо для політиків, державних діячів, державних службовців. Ті, хто намагається критикувати Конституцію, повинні насправді більш ретельно ознайомитися з її положеннями. Основний Закон, звичайно, може змінюватися, але діючий текст Конституції потребує не стільки обговорення, скільки неухильного виконання», – відзначив Лавринович, передає «УНІАН».

На думку одного з авторів Конституції України, Основний Закон держави дійсно містить певні моменти, які потребують вдосконалення.

«Частина з них є свідченням стану речей, який існував на 1996 рік - залишилися відкритими окремі алгоритми, оскільки не з усіх питань можна було знайти компроміс. Сьогоднішня редакція Конституції - це також фотографія суспільства в 2004 році - вона відображає нерівне співвідношення тодішніх політичних сил і професійного конституціоналізму, який готував відповідні текстові зміни», – відзначив він.

Проте, на думку Лавриновича, Конституція Україна навіть у нинішній редакції «набагато вища від реалій сучасного політичного буття» в Україні.

Як раніше повідомляв ForUm, 28 червня в Україні відзначається День Конституції. В 2006 році виповнюється 10 років з моменту прийняття Основного Закону держави. З 1991 по 1996 рік Україна жила, пролонгуючи дію права Української РСР.

В 2005 році до Конституції України були внесені зміни (так звана «політична реформа»), якими президентсько-парламентська модель державного управління була замінена парламентсько-президентською.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

336