Кабінет Міністрів України встановив можливість преміювати керівників, які працюють на прибуткових державних підприємств, за рахунок частини отриманого підприємством чистого прибутку. Це передбачено постановою “Деякі питання оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, і об'єднань державних підприємств» (№ 542 від 19 квітня ц.р.), повідомили в прес-службі КМУ.

Дана постанова доповнює постанову КМУ “Про умови і розміри оплати праці керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, і об'єднань державних підприємств” (від 19 травня в 1999 р. № 859) пунктом, що дозволяє встановлювати “матеріальну винагороду за ефективне управління державним майном за рахунок частини чистого прибутку, який залишається у розпорядженні підприємства (об'єднання державних підприємств), згідно з умовами, затвердженими органом виконавської влади, до сфери управління якого відноситься підприємство”, передає «УНІАН».

Кабмін також доручив центральним і місцевим органам виконавської влади, міністерствам і республіканським комітетам Автономної Республіки Крим протягом місяця розробити і затвердити диференційовані показники і розміри матеріальної винагороди за ефективне управління держмайном і умови його виплати керівникам:

державних підприємств (крім держпідприємств, переданих у сферу управління Ради міністрів Автономної Республіки Крим і місцевих органів виконавської влади) – за узгодженням з Міністерством праці і соціальної політики і Міністерством економіки України; підприємств, які належать Автономній Республіці Крим, – за узгодженням з Міністерством праці і соціальної політики і Міністерством економіки АРК;

державних підприємств, переданих у сферу управління Ради міністрів АРК і місцевих органів виконавської влади, і підприємств, заснованих на комунальній власності, – за узгодженням з управліннями праці і соціального захисту населення і управліннями економіки обласних, Київської і Севастопольської міських і районних державних адміністрацій.

Профільним відомствам також доручено в тримісячний термін внести відповідні зміни в контракти, які укладені з керівниками підприємств.

Протягом останніх років у владних і експертних кругах неодноразово обговорювалися варіанти підвищення ефективності роботи топ-менеджерів державних підприємств. У тому числі, пропонувалося пов'язати матеріальне заохочення керівників держкомпаній з розміром прибутку, отримуваного підприємством. Експерти вважають, що преміювання керівника держпідприємства залежно від отриманого прибутку, дозволить залучити ефективних управлінців у держсектор і поліпшити роботу держкомпаній.

Зокрема, ще в постанові КМУ "Про затвердження Основних концептуальних підходів до підвищення ефективності управління корпоративними правами держави” (від 11.02.04 №155), профільним відомствам доручалося удосконалити стимулювання глави правління за прибуткову діяльність підприємства.

За даними ФДМУ, в 2005 році підприємства, в яких держчастка перевищує 50% (195 підприємств), отримали чистого доходу 12 млрд. 919 млн. 473,80 тис. грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

385