Шекспір, перший п'ятирічний план і Пасха.

Сьогодні Всесвітній день книги. В пам'ять Сервантеса, Шекспіра і Інка Гарсіласо Де Ла Вега, які померли 1616 року, ЮНЕСКО в 1996 р. оголосило 23 квітня Всесвітнім днем книги. На Бермудських островах відзначають День перцю. В Канаді, в Ньюфаундленді - День святого Георгія. У США, штаті Алабама, Джорджия і Міссісіпі - День героїв Конфедерації. В Туреччині День національного суверенітету і Всесвітній день дитини.

Цього дня в 1564 році на світ Божий з'явився Уїльям Шекспір (1564-1616), англійський драматург, поет, актор королівської трупи. «Шекспірівський канон» (п'єси, що безперечно належать йому) включає 37 драм. Ранні п'єси пройняті життєстверджуючим початком: комедії «Приборкання норовистої» (1593), «Сон в літню ніч» (1596), «Багато галасу даремно» (1598). Особливе місце в його творчості займає трагедія про любов і вірність ціною життя «Ромео і Джульєтта» (1595). Створив чимало історичних хронік: («Річард III», 1593; «Генріх IV», 1597-98), і історичних трагедій («Гамлет», 1601; «Отелло», 1604; «Король Лір», 1605; «Макбет», 1606). Вагоме місце в його творчій спадщині займають лірико-філософські «Сонети» (1592-1600, опубліковані в 1609). У своїх творах Шекспір створив яскраві, наділені великою волею і сильними пристрастями характери, що здатні як до героїчного протиборства з долею і обставинами, самопожертви, переживання відповідальності за розлад миру (зв'язок часів», що «розпався), так і готові переступити етичний «закон» та загинути заради всепоглинаючої їх ідеї або пристрасті. Пошуки оптимістичного рішення конфліктів привели до створення романтичних драм «Зимова казка» (1611), «Буря» (1612). Багато дослідників вважають фігуру Шекспіра вигаданою, мовляв, під його ім'ям писав хтось інший, за однією з версій це була сама королева Англії. Помер Шекспір в день свого народження в 1616 році.

За православним календарем: Свято Світлого Христова Воскресіння, Пасха (Пасех) - одне з найдавніших свят. Приблизно 5 тисяч років тому іудейські племена відзначали її весною як свято отелення худоби, потім Пасху пов'язували з початком жнив, пізніше - з відходом євреїв з Єгипту. Християни ж вклали цього дня інше значення і відзначають його у зв'язку з воскресінням Христа.

Після святкової церковної служби православні поспішають додому, щоб розговітися. За святковим столом спочатку пробують хрін – натщесерце, для здоров'я і зміцнення. Глава сім'я розрізає паску, кожний їсть свій шматочок обережно, щоб жодна крихта не впала. Потім цокаються крашанками і пробують всі блюда потроху. Крашанки - один з головних атрибутів пасхального столу. Під час свята їх дають рідним, сусідам, що прийшли привітати, беруть з собою, коли йдуть у гості, роздають бідним або залишають у церкві. Окрім крашанок, роблять писанки (розписують сирі яйця) Про українські писанки існує багато легенд, розповідей і приказок. Одна з них висловлює таку думку: «В світі доти існуватиме любов, доки на землі розписуватимуть писанки».

Немає в Європі іншої країни, де б перехід з дохристиянства в християнство пройшов так гармонійно, як в Україні. Недаремно в Україні свято це називається Великдень. Адже цього дня - відкривається небо, і Господь виконує будь-яке бажання людини з чистим серцем.

Православні: Олександр, Африкан, Зенон, Максим, Терентій, Федір, Яків.

Католицькі: Войтех, Юрій.

Цього дня:

У 181 до н.е. в Римі відкрився другий храм Венери. Він став місцем поклоніння римських куртизанок. Римляни, будучи людьми без забобонів і з почуттям гумору, стали відзначати день відкриття храму як День повій.

303 За наказом римського імператора Діоклетіана в Палестині обезголовили християнського воїна Георгія Победоносця, який пізніше був канонізований церквою.

1656 Собор російських церковних ієрархів ухвалив відлучити від церкви всіх, хто хреститься двома пальцями.

1851 Випущена перша поштова марка Канади. Її автором був творець залізничної мережі країни і автор ідеї введення годинних поясів інженер Сендфорд Флемінг.

1889 У листі брату Олександру Антон Павлович Чехов написав фразу, що стала крилатою: «Стислість - сестра таланту».

1929 З 23 по 29 квітня пройшла XVI конференція ВКП(б), на якій був прийнятий 1-й п'ятирічний план.

1932 У Стратфорді-он-Ейвоні був відкритий Королівський шекспірівський театр, який проводить шекспірівські фестивалі.

1932 Відповідно до рішення ЦК ВКП(б) «Про перебудову літературно-художніх організацій» розпустилися всі письменницькі організації, на місці яких створюється єдиний Союз радянських письменників.

1951 Засновано Олімпійський комітет СРСР.

1954 У НБА введено правило 24 секунд, протягом яких команда, що володіє м'ячем, має виконати кидок по кільцю.

1959 Засновано Союз журналістів України.

1964 Створення фірми грамофонних пластинок «Мелодія» (нині держпідприємство «Фірма Мелодія»).

1974 У секретному листі Брежнєву КДБ СРСР просить дозволу на підтримку палестинської терористичної організації Народний фронт звільнення Палестини.

1975 У Києві відкрився український музей книги.

1985 Квітневий Пленум ЦК КПРС, на якому був проголошений курс на проведення перебудови.

1991 В Україні прийнятий закон про свободу совісті.

1991 Під час зустрічі в Ново-Огарьові президентом СРСР М. С. Горбачевим і керівниками 9 республік підписано заяву про принципи нового союзного договору.

23 квітня народилися:

1804 Марія Тальйоні (1804 - 22 або 24.4.1884), італійська балерина, ввела танець на пуантах.

1853 Альфонс Бертільон (1853-13.2.1914), французький криміналіст, з 1880 року очолював Бюро судової ідентифікації Паризької префектури. Розробив систему судової ідентифікації особи, що включала антропоментрію, словесний портрет, фотографії і опис особливих прикмет. Система Бертільона зберегла свою корисність і сьогодні.

1891 Сергій Сергійович Прокоф’єв (1891-5.3.1953), композитор («Ромео і Джульєтта», «Олександр Невський», «Попелюшка», «Петя і вовк»).

1899 Володимир Володимирович Набоков (1899-2.7.1977), американський письменник російського походження.

1918 Георгій Віцин, кіноактор («Запасний гравець», «Стара, стара казка», «Цілком серйозно», «Самогонники», «Операція «Ы» і інші пригоди Шурика», «Кавказька полонянка», «Композитор Глінка», «Белінський», «Дванадцята ніч», «Одруження Бальзамінова», «Джентльмени удачи» і ін.).

1920 Григорій Тютюнник, український письменник, поет («Водоверть»).

1923 Василь Земляк, український письменник і сценарист («Підполковник Шиманський»).

1928 Ширлі Темпл, американська кіноактриса, що прославилася в дитячі роки. В історії кіно Ширлі залишилася наймолодшою владаркою «Оскара», якого удостоїлася у віці 6 років.

1960 Стів Кларк (1960-1.8.1991), гітарист англійської групи Def Leppard. Він не раз лікувався від пристрасті до алкоголю, але всі зусилля виявилися марними: черговий запій в поєднанні з наркотиками привів до летального результату.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1109