60,6% киян підтримують ідею створення Єдиного економічного простору України, Росії, Білорусі і Казахстану.

Про це свідчать результати всеукраїнського соціологічного дослідження на тему: „Регіональні рівні підтримки можливого вступу України в ЄЕП і ЄС”, проведеного Інститутом досліджень регіонального розвитку України, повідомляє «УНІАН».

Найбільш активно створення ЄЕП підтримали б в Південному регіоні (75,6%), найменше голосів тут було б проти створення ЄЕП (5,9%). Наступним регіоном за кількістю відповідей «за» був би Східний регіон, де «проти» проголосували б 12,7% респондентів. В Центральному регіоні вступ України в ЄЕП підтримують 59,9%, “проти” - 15,8%. В Північному «за створення» висловилися 52,7%, а «проти» - 21,8%. Окремо стоїть Західний регіон, в якому кількість тих, хто «проти» створення ЄЕП (43,1%), перевищує число тих, хто «за» (37,4%).

Найбільше схвалення можливий вступ в ЄС отримав серед опитаних Північного регіону. Тут 52,6% вступ схвалюють повністю, 23,4% - загалом схвалюють, а 2,2% повністю не схвалюють. На другому місці - м. Київ, де 55,5% опитаних повністю схвалюють вступ в ЄС, 11,8% - схвалюють в цілому і лише 4,6% повністю не схвалюють.

Третє місце посідає Західний регіон, 49,4% респондентів якого повністю схвалюють вступ в ЄС, 26,7% - в цілому схвалюють, а 5,1% - повністю не схвалюють. Останнє місце щодо вступу України в ЄС посів Південний регіон: 26,9% схвалюють повністю, 22,8% - в цілому, а 8,7% повністю не схвалюють.

В тому, що суверенітет України не буде обмежений вступом в ЄС, найбільше впевнені респонденти Північного регіону (62,0%). Далі ідуть Київ і Західний регіон - по 55,9%. Потім з невеликими відмінностями у відсотках ідуть Центральний (51,9%) і Східний регіони (50,7%).

Ставлення до введення в Україні євро «швидше позитивне» переважає в Західному регіоні. У решті регіонів, окрім Південного, воно нейтральне, з невеликим відхиленням в бік позитивного. В Південному ж регіоні ставлення до євро «швидше негативне».

За словами генерального директора Інституту досліджень регіонального розвитку України Івана Надеїна, «виходячи із вказаних результатів по регіонах, можна стверджувати, що найбільш позитивне ставлення до вступу України в ЄС в Північному, Західному регіонах і Києва. В цілому у всіх регіонах ставлення до вступу в ЄС позитивне”.

Опитування було проведене в період з 2 по 5 квітня 2006 року. Всього опитано 1150 осіб. Гранична теоретична похибка вибірки - 2,8%.

Інститут досліджень регіонального розвитку України - консалтингова дослідницька організація, що реалізує проекти у сфері соціально-економічних, політичних і маркетингових досліджень. Інститут заснований у 2002 році і представлений на російському ринку, повідомили в цій установі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

394