Антимонопольний комітет визнав ТОВ «Зеонбуд» монополістом, повідомляє Інтерфакс-Україна. Один з зацікавлених оптимістів вже встиг написати - «Сьогоднішнє рішення АМКУ - яскравий показник того, що в державі відбуваються зміни». Якщо змінами вважати зміну людей біля прямого телефонного апарату з гербом, то оптиміст має рацію, якщо ж він мав на увазі щось більш суттєве, то він помиляється, на жаль. Але ми не політики, щоб давати оцінки процесам, що відбуваються в країні, ми менеджери і звикли працювати з фактами. А вони такі.

Перше питання на засіданні, яке поставили Миколі Яковичу Барашу, в. о. голови АМКУ, уповноважені його комітету, прозвучало так: у зв'язку з чим ми, власне, розглядаємо питання «Зеонбуду»? На що Микола Бараш відповів гранично чесно і відкрито. Мовляв, до нас звернувся Нацрада України з питань телебачення і радіомовлення, у якої виникли претензії до провайдера «Зеонбуду» щодо покриття мережі, але довести нічого не можуть, тому нам треба допомогти Нацраді. У зв'язку з цим є спільний план дій.

Залишимо без коментарів слова чиновника, які виходять за норми чинного законодавства. Цим в нашій країні нікого не здивуєш. Тим більше що ще більш дивні твердження були в самому тексті подання АМКУ на «Зеонбуд», на доказовій базі якого комітет, власне, і прийняв рішення про монопольність компанії. У документах АМКУ, всупереч численним заявам Нацради в ЗМІ про те, що провайдер щось не добудував, що не виконав або порушив, «Зеонбуд» раптом постав бездоганним, найбільш розумним і гарним, якісним і унікальним, а всі інші провайдери і оператори - поганими, маленькими, дорогими, неякісними. Навіть цікаво, як вони змогли залучити мільйони телеглядачів у такі неякісні і дорогі мережі?!

Весь секрет таких компліментів в тому, що для визнання «Зеонбуду» монополістом АМКУ треба довести, що компанія надає послуги, не взаємозамінні з послугами інших провайдерів, операторів, технологій, тобто такі, що є унікальними і неповторними.

Але оскільки це не відповідає дійсності, то комітетові довелося цифри спотворити, а факти придумати. У чому читачі можуть переконатися самі, прочитавши нижче деякі тези з листування АМКУ і «Зеонбуда».

АМКУ: Мережа Т2 має перевагу перед іншими, так як може надавати інтерактивні відео та інформаційні послуги.

«Зеонбуд»: Це помилка. Мережа Т2 в принципі не має технічної можливості для надання таких послуг. Навпаки, цю можливість має технологія IPTV, значить, вона має переваги перед мережею Т2 в цьому питанні.

Інтерактивність - це коли телеглядач має зворотний канал зв'язку з оператором. Хтось бачив, щоб телеглядач ефірної мережі передавав сигнал з ефіру назад на телевежу? Нам невідомо, які технічні фахівці консультували АМКУ, але точно не з області телебачення.

АМКУ: В Україні відсутня технологія 3G!

«Зеонбуд»: В Україні вже багато років працюють мережі 3G, як мінімум двох операторів зв'язку «Трімоб», послугами якого користуються понад 900 тисяч абонентів, і «Інтертелеком», мережа якого має покриття у більш ніж 13 тис. населених пунктів!

При цьому в доказ всіх заявлених цифр і фактів «Зеонбуд» надав АМКУ тільки додаткових матеріалів 30 аркушів, у тому числі з посиланнями на держреєстри, офіційні заяви держорганів і т. д.

АМКУ: Мережа Т2 має перевагу, так як у телеглядачів є можливість перегляду програм у мобільному варіанті «в автобусі, трамваї, автомобілі тощо, використовуючи телескопічну антену».

«Зеонбуд»: Немає такої можливості у мережі Т2! У стандарті DVB-T2 мобільність не передбачена, вона є тільки в додатку до стандарту - T2-Lite profile. Але це доповнення було включено в стандарт тільки в травні 2012 року, а мережа Т2 була запущена в експлуатацію у вересні 2011-го.

Хто-небудь з читачів бачив телеглядача, який їде в трамваї і дивиться телебачення на телескопічну антену з ефіру? Схоже на сюжет анекдоту.

АМКУ: Телекомпанії, які використовують супутникову технологію, програють мережі Т2 в тому, що вони несуть великі фінансові витрати на технічне обслуговування обладнання.

«Зеонбуд»: Все зовсім навпаки! У таких телекомпаній немає власної мережі мовлення, а значить, і обладнання, їх витрати тут мінімальні. А ось експлуатація наземної мережі Т2, де 664 передавальні станції розташовані по всій території країни і піддаються постійному кліматичному впливу, вимагають від «Зеонбуда» дуже великих фінансових та організаційних витрат.

АМКУ: Супутникове телебачення програє мережі Т2, так як при проходженні його сигнал піддається впливу поганої погоди (сніг, дощ).

«Зеонбуд»: Це помилкове твердження, ніякого переваги у «Зеонбуда» в даному випадку немає, тому що сигнал мережі Т2 розподіляться по всій Україні з використанням супутникового зв'язку, а значить, теж схильний до впливу поганої погоди.

АМКУ: Супутникове ТБ програє мережі Т2, тому що воно передбачає абонентську плату, а послуги мережі Т2 - безкоштовні для телеглядачів.

«Зеонбуд»: Це твердження не відповідає дійсності. За даними IKS-Consulting, 3,6 млн домогосподарств в Україні безкоштовно дивляться супутникове телебачення.

АМКУ: Тільки мережа Т2 надає безкоштовні послуги телебачення.

«Зеонбуд» : Крім 3,6 млн телеглядачів у безкоштовного супутникового ТБ, послуги безкоштовного перегляду пакетів програм роблять і багато операторів кабельного телебачення, наприклад Тріолан, Divan TV, Vintera та ін. Такі ж послуги надає і IPTV.

АМКУ: Технології МІТРІС і МMDS мають покриття 5 % і 20 %.

«Зеонбуд»: Це неправильні цифри, згідно з Державного реєстру телерадіоорганізацій України Нацради України з питань телебачення і радіомовлення вони становлять, відповідно, 32 і 29%.

АМКУ: IPTV - це дорога технологія для абонентів, а значить, не конкурент мережі Т2.

«Зеонбуд»: І це твердження не відповідає дійсності: для споживачів, які мають Інтернет (а таких в країні 54%, за даними досліджень ТВ-панелі NIELSEN), взагалі не треба купувати додаткове обладнання. А з урахуванням того, що багато провайдерів надають безкоштовний доступ до пакетів програм, зовсім незрозуміло, звідки АМКУ зробило висновок про дорожнечу технології IPTV.

АМКУ: Виключно технологія аналогового ефірного телебачення має взаємозв'язок між відстанню від джерела сигналу і рівнем сигналу.

«Зеонбуд»: Це помилкове твердження. На жаль, зазначені закони фізики обов'язкові для всіх технологій передачі сигналу телебачення на відстань, у тому числі і на мережу Т2. Це загальновідомий факт, але якщо необхідно доказ, ми готові надати витяг з підручника фізики.

АМКУ: Телебачення, перегляд якого здійснюється через Інтернет, не дозволяє забезпечити абонентам якість і доступ до достатньої кількості програм, при цьому сам доступ населення до цієї технології утруднений у зв'язку з необхідністю придбання комп'ютера.

«Зеонбуд»: В Інтернеті погана якість і малий вибір програм?! Ми думаємо, що читачі зможуть оцінити по достоїнству настільки сміливу і суперечливу заяву АМКУ. І за даними ТБ-панелі NIELSEN, понад 66% населення України вже мають комп'ютери, тому важко назвати їх відсутність стримуючим фактором. Принаймні комп'ютерів у населення значно більше, ніж цифрових приймачів мережі Т2. А значить, не можна говорити в даному випадку про конкурентну перевагу «Зеонбуду».

На жаль, в документах комітету таких помилкових тверджень залишилося ще три десятки. Саме ця недостовірна і неперевірена інформація і стала підставою для АМКУ у прийнятті рішення про монопольність компанії «Зеонбуд».

Ясно, що раз є план дій, як сказав Микола Бараш, значить, треба його виконувати, і неважливо, що цифри неправильні, а твердження помилкові.

Прес-служба компанії «Зеонбуд»

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1045