Верховна Рада України підтримала в першому читанні та в цілому закон про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів, який передбачає оптимізацію соціальних видатків.

На підтримку відповідного законопроекту №1577, внесеного прем'єр-міністром Арсенієм Яценюком, на пленарному засіданні проголосувало 256 народних депутатів.

В результаті консультацій уряд і коаліція досягли домовленості, що зберігаються чинні умови оплати праці працівникам бюджетної сфери, а зарплати та пенсії будуть проіндексовані після закінчення I півріччя 2015 року, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«Я почну з питання оплати праці працівників бюджетних установ. Була пропозиція передати визначення умов оплати праці працівників бюджетних установ Кабінету Міністрів. Ця пропозиція не була підтримана коаліцією. І ми йдемо на те, щоб залишити чинні норми щодо умов оплати праці працівників бюджетних установ», - сказав прем'єр-міністр.

При цьому він зазначив, що у 2015 році максимальний розмір заробітної плати співробітників держорганів та бюджетних установ не перевищуватиме сім мінімальних зарплат. «У тому разі, якщо органом державної влади здійснюються заходи з оптимізації та скорочення своєї чисельності, то такий розмір не може перевищувати 9-10 мінімальних зарплат», - додав глава уряду.

Він підкреслив, що ця норма не поширюється на учасників антитерористичної операції на сході України, працівників Національного антикорупційного бюро та Національного агентства з питань запобігання корупції.

Глава уряду зазначив, що між Кабінетом Міністрів і коаліцією була тривала дискусія щодо обмеження розміру заробітної плати для співробітників державних компаній. «Ми пропонуємо встановити обмеження щодо співробітників державних компаній на рівні не більше 10 мінімальних заробітних плат, за винятком об'єктів державної власності, які становлять стратегічний інтерес для безпеки та оборони країни, за винятком стратегічних підприємств, перелік яких визначено Кабінетом Міністрів», - пояснив він.

Між тим Яценюк зазначив, що буде оприлюднений рівень заробітних плат працівників усіх державних компаній.

«З урахуванням економічної ситуації за підсумками першого півріччя 2015 року Кабінет Міністрів ухвалить рішення щодо індексації заробітних плат, пенсійних та соціальних виплат», - додав прем'єр.

За його словами, у законодавстві зберігаються всі норми щодо вступу до навчальних закладів поза конкурсом тих дітей, які зараз мають право на такий вступ. «Всі норми щодо закону України про освіту залишаються незмінними», - підкреслив Яценюк.

«Харчування учнів 1-4 класів, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування залишається», - додав прем'єр.

Він також зазначив, що планується скоротити чисельність Генеральної прокуратури в 2015 році з 20 тис. до 15 тис. співробітників. «Скасовується допомога при виході на пенсію прокурора, і в разі звільнення з прокуратури отримують допомогу, як усі інші співробітники на державній службі», - повідомив глава уряду.

«У законі залишаються норми видатків на утримання помічників-консультантів та на виконання депутатських повноважень», - додав прем'єр.

У раніше запропонованих урядом змінах пропонувалося скоротити кількість помічників народних депутатів, витрати на які покриватимуть за рахунок коштів держбюджету, а також скасувати фінансові видатки на виконання депутатських повноважень, залишивши лише компенсацію оплати проїзду та проживання нардепів.

Крім того, в ході консультацій домовилися про те, що залишаються видатки на харчування пацієнтів у закладах охорони здоров'я.

Яценюк також зазначив, що є пропозиція скоротити чисельність органів внутрішніх справ з 172 тис. до 152 тис. співробітників.

«Ми фінансування як МОЗ, так і МВС та Національної гвардії залишаємо в тих межах, що визначені проектом закону України про держбюджет», - заявив він.

У ході консультацій сторони домовилися поки не скасовувати пільги на проїзд у громадському транспорті. «Ми залишили наступний варіант: до 1 червня 2015 року пільговий проїзд залишається без змін. З 1 червня 2015 року ця пільга надається інвалідам 1, 2-ї групи, дітям-інвалідам, дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, учням із малозабезпечених сімей», - розповів глава уряду.

Він також зазначив, що не буде запланованого триразового підвищення посадових окладів працівників апаратів судів. «Посадові оклади працівників апаратів судів залишаться на нинішньому рівні», - сказав Яценюк.

Крім того, прем'єр зазначив, що всі чинні пільги для «чорнобильців» 1-ї категорії залишаються, для 2-ї категорії - за винятком путівок у лікувально-оздоровчі заклади. «Щодо інших пільг - у межах коштів, визначених законом України про державний бюджет», - сказав він.

«Це предмет досить складного компромісу - перший етап оптимізації пільг. Нам потрібно переходити на адресність та монетизацію пільг... Звичайно, це не ті радикальні зміни, які ми могли провести, але це хоча б перший незначний крок, який дозволить рухатися в питанні оптимізації пільг», - резюмував Яценюк.

Нагадаємо, Верховна Рада України ухвалила закон «Про Державний бюджет України на 2015 рік» (№1000).

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом