Верховна Рада України ухвалила закон про заходи, спрямовані на сприяння капіталізації та реструктуризації банків (№1564), який є частиною пакета реформ внесених урядом і доопрацьованих з парламентською коаліцією. Про це повідомили Forum'у в прес-службі Кабінету Міністрів України.

Представляючи проект закону в парламенті, прем'єр-міністр Арсеній Яценюк наголосив, що одна з ключових проблем сьогоднішньої української фінансово-економічної системи - банківський сектор.

Чинне законодавство, за його словами, передбачає «процедури капіталізації банків, які будуть тягтися місяцями».

Запропонований урядом закон №1564 «оперативне і швидке ухвалення рішень щодо вливання капіталу в банки та Фонд гарантування вкладів і забезпечення громадянам України отримання коштів, які вони зберігають на своїх депозитах».

Він нагадав, що поточного року уряд вже капіталізував Ощадний банк на суму 11 млрд гривень. Також очікується, що Кабінет Міністрів ухвалить рішення щодо капіталізації «Ексімбанку» додатково на 5 млрд гривень.

«На наступний рік ми передбачаємо в проекті закону про держбюджет 36 млрд гривень на капіталізацію банків, які відповідатимуть критеріям, визначеним цим законом, і ці критерії узгоджені з нашими іноземними партнерами». - сказав Яценюк.

Закон передбачає спрямування 20 млрд гривень додаткових коштів у Фонд гарантування вкладів. «Особи, які підпадають під гарантовані вклади - а це до 200 тис. гривень - матимуть можливість отримати свої кошти, якщо відповідний банк потрапляє в скрутне фінансове становище», - пояснив прем'єр.

«Ми усвідомлюємо, що це не остаточне рішення. І, звичайно, 56 млрд гривень навряд чи вистачить, щоб підтримати всіх. Але це дуже суттєвий крок, який відновить довіру до банківської системи і дозволить державі капіталізувати ті банки, які відповідають критеріям системності й зможуть згодом стати фінансово спроможними виконувати свої зобов'язання», - сказав глава уряду.

Яценюк підкреслив, що капіталізація банків здійснюватиметься виключно публічно.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом