Верховна Рада України ухвалила за основу і в цілому Закон №1071-д «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо застосування податкового компромісу».

За відповідний закон проголосувало 264 народні депутати, передає кореспондент Forum'у.

Цей закон спрямований на:

- встановлення діалогу між державою і платниками податків;

- звільнення платника податків від фінансової, кримінальної та адміністративної відповідальності за умови сплати незадекларованих або неузгоджених платежів з податку на додану вартість та податку на прибуток підприємств;

- зменшення кількості адміністративних скарг і позовів платників податків на рішення контрольних органів, а також забезпечення додаткових податкових надходжень до бюджету.

Зокрема, ухвалений документ уточнює положення про добровільну участь платника податків у процедурі податкового компромісу.

Також затверджується процедура податкового компромісу терміном до 70 календарних днів.

Документом пропонується встановити, що проведення податкової перевірки платника податків при поданні уточнювального розрахунку не призначається за контрольовані раніше періоди.

Податкова перевірка платника податків проводиться виключно щодо податку на прибуток підприємств та/або податку на додану вартість у рамках процедури податкового компромісу.

Також платник податків, який вирішив застосувати процедуру податкового компромісу, має подати в письмовій формі заяву про намір досягнення податкового компромісу, що є фактом узгодження податкових зобов'язань.

Валентин Цімох, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом