Верховна Рада України в першому читанні ухвалила урядовий законопроект № 1562 «Про заходи щодо стабілізації платіжного балансу України у відповідності зі статтею XII Генеральної угоди про тарифи й торгівлю 1994 р.». За відповідне рішення проголосували 237 нардепів, повідомляє кореспондент ForUm'у.

Даним законопроектом на один рік піднімаються мита на імпортні товари.

Зокрема, на імпортні товари широкого вжитку мита зростуть на 10%, а на товари критичного імпорту - на 5%. До останньої групи належать природний газ, вугілля енергетичне, паливо для АЕС, нафта, нафтопродукти (бензин, дизпаливо), банкноти та банківські метали, гуманітарна допомога, товари, що звільняються від сплати ввізного мита відповідно до міждержавних домовленостей, крім вільної торгівлі (наприклад, товари, що ввозяться в якості технічної допомоги, для забезпечення діяльності Чорнобильського Фонду «Укриття», в рамках співробітництва з НАТО, Глобальним фондом, тощо).

Як заявила міністр фінансів Наталія Яресько, ці тимчасові заходи дозволять поповнити бюджет України у 2015 році на 17,6 мільярдів гривень.

На думку частини депутатів, нові мита можуть зашкодити процесу євроінтеграції України.

Однак, за словами Яресько, ці тимчасові заходи будуть з розумінням сприйняті в Європі, враховуючи складне фінансове становище України.

Віталій Виголов, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом