В Україні криза закінчиться скоро, років через п'ять. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, пише «Комсомольська правда в Україні».

Як відзначає видання, про те, що криза не закінчиться в 2015-му, знає навіть український уряд і міжнародні інституції, включно з МВФ.

«У 2015 році падіння ВВП продовжиться в кращому разі на 5%, - вважає Охріменко. - Середня заробітна плата в доларовому еквіваленті буде на рівні 140 доларів, інфляція близько 20%. Безробіття зросте до 12% і вище. І тільки тіньова економіка і масова еміграція українців на заробітки за кордон допоможуть утримати цей показник безробіття на такому низькому рівні. В 2015 році буде зростання заборгованості по заробітній платі, багато компаній будуть намагатися не платити повну заробітну плату, а знайти роботу буде дуже важко. Не виключено, що пройде хвиля масового банкрутства дрібних і середніх компаній. Просто у них не буде покупців».

На думку експерта, в 2016 році є невелика надія, що ВВП залишиться на нульовому рівні, хоча і девальвація гривні, і зростання цін продовжиться, а безробіття і далі буде головною проблемою українського бізнесу.

Охріменко зазначає, що в 2017 можна очікувати зростання ВВП в кращому разі на 1%. Є надія, що вже закінчиться «війна олігархів», почне відроджуватися бізнес. І хоча зростання цін буде як, і раніше, переслідувати українців, почне зменшуватися заборгованість по заробітній платі.

«Зростання ВВП на рівні 3% можна очікувати лише у 2018-му, - вважає експерт. - Після падіння як мінімум на 15% порівняно з 2013-м, навіть таке пожвавлення вже буде хорошою новиною. Зарплата почне рости, а валютний курс - хочеться сподіватися - стане контрольованим та прогнозованим».

На думку експерта, в 2019-му вже можна сподіватися на зростання ВВП на 5% і навіть 7%. Великий бізнес почне інвестувати гроші в свій бізнес і це дасть можливість і малому, і середньому бізнесу нарешті почати розвиватися. Можливо, в 2019 році середня заробітна плата буде близько 300-350 доларів, безробіття повернеться до рівня 7,5%, як це було до Майдану, а інфляція буде менше 10%. І економіка України нарешті повернеться до рівня 2013 року.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

122