Надії рітейлерів заробити на новорічних святах не виправдалися. Як пише «Капітал», споживачі практично залишили без уваги імпортні алкогольні напої, червону ікру і шампанське. Відмовляються від нових сувенірів, новорічних іграшок і навіть штучних ялинок. Це незвичайна ситуація, оскільки в останній місяць року продажі мереж традиційно зростають на 30-35 %.

В наступному році керівники мереж не очікують збільшення продажів. Тому більшість рітейлерів будуть боротися за виживання: скорочувати витрати і підвищувати ефективність своєї роботи.

За три тижні грудня продажі товарів, зазвичай затребуваних на новорічні свята, знизилися в два рази в кількісному вираженні в порівнянні з тим же періодом минулого року, розповів комерційний директор «Пакко Холдингу» (мережі «Пакко», «Вопак») Сергій Шавлукевич. Наприклад, з початку грудня імпортних алкогольних напоїв реалізовано в три рази менше, шампанського та ікри - в два рази менше, шоколадних подарунків - на 30-40 % менше відносно аналогічного періоду 2013 р. «Найменшим попитом користуються новорічні прикраси та ялинки: їх продажі скоротилися в п'ять-шість разів», - зазначив він.

Крім цього, споживачі традиційно не відмовляються від покупок соціальних груп товарів, як це зазвичай відбувається перед святами. Нагадаємо, націнка на молоці, маслі, крупах та іншому регулюється державою і не може перевищувати 15 %. На інших групах товарів рітейлери заробляють удвічі більше.

Як пише видання, песимістичні тенденції підтверджують і виробники. Наприклад, за словами комерційного директора української алкогольної компанії «Олімп» Яна Максимовського, в грудні в натуральному вираженні продажі впали на 12 % порівняно з передноворічним періодом 2013 р. «Маржинальність бізнесу знизилася, оскільки ціни на комплектуючі (ковпачки, етикетки, елементи склотари) ростуть з кожним днем через девальвацію гривні», - додав співрозмовник видання.

В грудні 2014 р. в сегменті міцного алкоголю продажі скоротилися в середньому на 20-25 % до останнього місяця 2013 р., підтвердив тенденцію маркетинг-директор міжнародного холдингу Global Spirits (торгові марки «Хортиця», «Мороша») Олександр Блохін.

За підсумками року алкогольний ринок просяде на 20 %, прогнозує генеральний директор алкогольного холдингу «Баядера Груп» Сергій Величко. Основний обсяг продажів, за його словами, припадає на продукцію за індикативними цінами. «Зараз добре продається все, що коштує 39,9 грн за пляшку», - зауважив Величко. Згідно з його очікуванням, заробіток виробників алкоголю в поточному році буде значно нижчим, ніж у попередньому, оскільки рівень цін та купівельна спроможність не встигають за зростанням фіскального навантаження на галузь.

Подібні тенденції спостерігаються і в сегменті непродовольчого роздробу. Продавці побутової техніки та електроніки сподівалися, що різка девальвація національної валюти спонукатиме покупців до придбання їхніх товарів. В середині грудня ажіотаж дійсно спостерігався. Але оскільки мережі різко підняли ціни, попит швидко досяг свого піку і почав знижуватися.

За даними керівника групи управління асортиментом мережі «Ельдорадо» В'ячеслава Склонного, за три тижні грудня в роздробі продано на 10 % менше техніки в кількісному вираженні, ніж за той же час 2013 р. «У грошовому вираженні продажі, навпаки, зросли на 45 %, що пов'язано з подорожчанням товарів», - додав він.

Не поспішають українці й оновлювати гардероб. Генеральний директор групи компаній «Ультра» (мережі Baldinini, Levi's, Pierre Cardin, Lagerfeld Guess) Андрій Макаров зазначає, що з 1 грудня в мережі було реалізовано в чотири рази менше товарів. «З урахуванням останнього тижня обсяги реалізації знизяться в середньому втричі», - підрахував він.

За інформацією видання, сувенірний ринок підтримав загальну тенденцію: реклама - це перше, на чому починають економити. Виробники дуже довго чекали початку святкового сезону. «Зазвичай в нашій галузі сезон починається у вересні, однак у цьому році замовлення почалися ближче до кінця листопада. Прийшло усвідомлення, що партнерів все одно треба вітати», - пояснює виконавчий директор Асоціації виробників та імпортерів рекламних сувенірів України Наталія Волошина.

Основне скорочення відбулося за рахунок дрібного і середнього бізнесу, великий корпоративний сектор зберіг обсяги минулого року. Однак робота з такими замовниками має свої особливості. «У цьому сегменті набагато вища конкуренція і нижча маржинальність», - пояснює директор компанії «БюроКрат», що займається поставками канцтоварів та сувенірної продукції, Олексій Філімонов. Він також підкреслює, що багато міжнародних компаній бюджетувалися за попереднім курсом долара і були не готові миритися з підвищенням цін на продукцію.

За словами Філімонова, попит в їх компанії скоротився мінімум на 50 %. Практично всі покупці або скорочують замовлення в два рази, або переходять на більш дешеву продукцію. «За 20 років роботи на ринку я не пам'ятаю кризи, схожої за масштабами», - погоджується директор компанії «Еллас» Сергій Гугнівенко.

Головна причина скорочення продажів - підвищення цін, розповідає Андрій Макаров. Одяг та взуття з початку року подорожчали на 40-70 %. «У багатьох потенційних покупців закінчуються гроші», - констатує він. За оцінкою Наталії Волошиної, сувенірна продукція в середньому піднялася в ціні на 30 %, однак було зростання на 50-100 % в залежності від виду продукції.

Економіст Клавдіївської фабрики ялинкових іграшок Марина Міхалко говорить, що собівартість продукції підвищилась через девальвацію гривні. За її словами, фарби, скло та обладнання завозяться на виробництво з-за кордону, тому в торгових мережах зараз ця продукція в середньому на 20 % дорожче порівняно з минулим роком.

У 2015 р. рітейлери не розраховують заробити. Гравці зосередяться на оптимізації асортименту, скороченні кількості торговельних точок, збільшенні аутлет-магазинів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

64