Верховна Рада України підтримала в першому читанні законопроект № 1557 «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (щодо реформи міжбюджетних відносин). За відповідне рішення проголосувало 264 нардепи, передає кореспондент Forum'у.

Відповідно до пояснювальної записки, законопроектом передбачається:

Підвищення бюджетної і фінансової самостійності місцевих бюджетів, стимулювання громад до об'єднання і формування спроможних територіальних громад через механізм переходу бюджетів об'єднаних громад на прямі міжбюджетні відносини з державним бюджетом, наділення таких громад повноваженнями рівнозначними з повноваженнями міст обласного значення; розширення доходної бази місцевих бюджетів шляхом: передачі з держбюджету плати за надання адміністративних послуг (крім 50% адміністративного збору за державною реєстрацією речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень і державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців), державного мита; збільшення відсотка зарахування екологічного податку з 35% до 80%; закріплення за місцевими бюджетами стабільних джерел - податку на доходи фізичних осіб за новими нормативами (бюджети міст обласного значення, районів - 60%, обласних бюджетів - 15%, бюджет міста Києва - 40%) і податками на прибуток підприємств приватного сектору економіки (обласні бюджети - 10%);
Запровадження з 2015 року збору з роздрібного продажу підакцизних товарів (пиво, алкогольні напої, тютюнові вироби, нафтопродукти) за ставкою в діапазоні від 2% до 5% вартості реалізованого товару замість збору за виноградарство, садівництво та хмелярство, який буде надходити в місцеві бюджети.

Розширення з 2015 року оподаткування податку на нерухомість шляхом включення до оподаткування нежитлового майна.

Децентралізація видаткових повноважень у соціально-культурній сфері та чіткий розподіл компетенції, сформованої за принципом субсидіарності.

Запровадження нових видів трансфертів.

Встановлення нових системи вирівнювання за закріпленими загальнодержавними податками.

Посилення відповідальності профільних міністерств щодо реалізації державної політики в освітній та медичній галузях шляхом визначення їх головними розпорядниками коштів відповідних субвенцій.

Надання права самостійного вибору установи (в органах казначейства чи установах банків) з обслуговування коштів бюджету розвитку місцевих бюджетів та власних надходжень бюджетних установ.

Спрощення процедури надання місцевих гарантій та здійснення запозичень від міжнародних фінансових організацій. Зміни в розмежуванні зарахування коштів екологічного податку з передбаченням зарахування до держбюджету - 20% надходжень, а в місцеві бюджети - 80%, у тому числі до обласних бюджетів - 55% та бюджету Києва - 80%.

За попередніми розрахунками зростання ресурсу місцевих бюджетів у 2015 році становитиме понад 30 мільярдів гривень.

Валентин Цімох, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом