Стратегія реформ влади ґрунтується на кредитах Заходу, приватизації, посиленні фіскального тиску на малий та середній бізнес і тотальне скорочення соціальних видатків. За такої політики практично неминучим стає не тільки дефолт, але й втрата владою народної довіри, вважає Віктор Медведчук.

За словами громадського діяча, незважаючи на бравурні заяви міністра фінансів про те, що «у нас не дефолтний і навіть не переддефолтний стан», прогнози міжнародних рейтингових агентств продовжують погіршуватися. Так, згідно з прогнозами Standard & Poor's, загальне боргове навантаження України в 2015-му зросте до 80% ВВП. За оцінками Moody's Investors Service, воно становитиме 79% ВВП. Ще більш песимістичний прогноз озвучило рейтингове агентство Moody's. У його прес-релізі наголошується, що уряд зіткнеться з необхідністю погасити наступного року $28 (!) мільярдів зовнішнього боргу.

«Становище критичне, проте «влада камікадзе» продовжує нарощувати зовнішні позики, абсолютно не замислюючись про те, як буде їх обслуговувати. Тільки у 2015 році, за підрахунками Standard & Poor's, уряду доведеться виплатити за зовнішніми боргами, включаючи корпоративні, близько $11 млрд. Аналітики рейтингового агентства зазначають: для цих цілей обіцяних кредитів МВФ не вистачить», - підкреслив Медведчук.

Лідер «Українського вибору» припускає, що частину позик Київ пустить на латання бюджетних дірок та оплату енергоносіїв. «Також існує ймовірність того, що в 2015 році Захід припинить надавати фінансову допомогу Києву. В світлі цих фактів зниження Standard & Poor's довгострокових рейтингів України до переддефолтного рівня ССС- виглядає більш ніж обґрунтовано», - вважає Медведчук.

Згідно з прогнозами аналітиків, намагаючись знайти необхідні кошти, уряд вдасться до безпрецедентно масштабної приватизації, включаючи розпродаж держвласності в енергетичній галузі. «До речі, міністр економіки Айварас Абромавічус уже пообіцяв зменшити кількість стратегічно важливих підприємств в Україні з 1478 до 551. Це означає, що влада готова пустити з молотка ті об'єкти, які впродовж усіх років незалежності перебували у державній власності», - підкреслив лідер «Українського вибору».

На думку Медведчука, стратегія реформ «режиму камікадзе» ґрунтується на чотирьох китах: кредити Заходу, приватизація, посилення фіскального тиску на малий та середній бізнес і тотальне скорочення соціальних видатків. «За такої політики дефолт стає практично неминучим, втім, як і втрата владою народної довіри. І якщо з допомогою міжнародних кредиторів дефолту, може бути, все-таки вдасться уникнути, то повернути довіру українців, доведених до злиднів, владі буде не просто важко - неможливо», - переконаний громадський діяч.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом