Додатковий податок на освіту, який має намір запровадити Кабінет Міністрів, поставить хрест на демократичних ознаках національної освіти і зруйнує всі спроби подолати державну монополію.

Про це на брифінгу заявила голова Агенції розвитку освітньої політики Людмила Паращенко, передає ЛІГАБізнесІнформ.

За її словами, у базовому законі одним із принципів є подолання державної монополії в системі освіти, а також урізноманітнення форм освіти, типів навчальних закладів, які зможуть як задовольнити зростаючі потреби кожної дитини та сім'ї, так і сприяти становленню інноваційного суспільства.

«Яким же було наше здивування, коли в понеділок ми виявили серед зареєстрованих законопроектів урядовий законопроект №1578 про внесення змін до Податкового кодексу України, який, по суті, знищує всі ті спроби подолати державну монополію і сприяти розвитку приватного сектора освіти», - заявила Паращенко.

Експерт підкреслила, що ці зміни стосуються не тільки приватного сектора освіти.

«Цей пункт стосується і вищої освіти, оскільки він вводить скасування пільги на ПДВ абсолютно з усіх послуг системи освіти - дошкільної, позашкільної, середньої та вищої. Фактично це означає, що з 1 січня 2015 року всі, хто отримує небюджетну освіту, будуть змушені платити на 20% більше. Що це означає для пересічного громадянина? Якщо студент навчається на контрактній формі у державному навчальному закладі, з 1 січня, попри те, що контракт укладено на п'ять років, його вартість навчання буде на 20% дорожче», - сказала вона.

«Ліквідація цього пункту, який є чинним в Податковому кодексі, з дивним формулюванням «з метою вирівнювання податкового навантаження», таким чином, без будь-якого економічного обґрунтування, без будь-якої мотивації, ставить під загрозу існування і свободу вибору в освіті, право вибору на освіту, піддаються абсолютної ревізії принципи, які зараз закладаються в рамковий закон про освіту, який повинен сприяти реалізації прогресивного поступу освіти», - додала експерт.

Такі зміни, переконана Паращенко, «ставлять, по суті, великий хрест на всіх тих демократичних ознаках національної освіти, які вдавалося зберегти».

У свою чергу віце-президент Тьюторської асоціації України Олексій Греков заявив, що податок вдарить по приватних школах, які можуть цього не витримати і закритися. У такому разі, вважає він, «весь цей тягар ляже на плечі держави».

«Приватні школи не тільки ефективно вчать, але ще й допомагають утримувати в цілому всю, на жаль, неефективну систему державного утворення», - додав Греков.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

63