В «Українському виборі» заявили, що ініціювання Президентом відмови України від позаблокового статусу є несвоєчасним і вкрай небезпечним. Такий крок тільки посилить у суспільстві протистояння і призведе до ескалації напруги.

У Медведчука нагадали, що в Декларації про державний суверенітет України 1990 року закріплено «намір стати в майбутньому постійно нейтральною державою, яка не братиме участі у військових блоках...».

«Голосуючи на референдумі 1 грудня 1991 року за незалежність України, мільйони наших співвітчизників підтримали це положення декларації. Суверенна, незалежна, поза будь-якими військово-політичними союзами і блоками - такою вони бачили Україну в майбутньому», - йдеться у заяві Руху.

Тому «Український вибір» вважає ініціювання Президентом розгляду цього питання несвоєчасним і вкрай небезпечним. «Це тільки посилить протистояння в суспільстві і призведе до ескалації напруги. Сьогодні, коли на сході України триває збройний конфлікт, коли країна перебуває на межі соціально-економічного колапсу, питання про скасування позаблокового статусу має бути зняте з політичного порядку денного. Перед політиками і чиновниками стоять куди більш важливі питання: зупинити економічну деградацію країни, провести реформи, викорінити корупцію, забезпечити реальне народовладдя в Україні. Ці завдання є першочерговими, а їх вирішення потребує зміцнення єдності та злагоди в суспільстві», - впевнені у Медведчука.

Крім того, у виконкомі Руху переконані, що стратегічно важливі для країни рішення, в тому числі і рішення про військово-політичний статус держави, має право ухвалювати лише народ на всеукраїнському референдумі за народною ініціативою.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом