Війна на сході України не почалася б, якби не сталося анексії Криму. Про це кореспонденту ForUm'у повідомив політолог, голова Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко, коментуючи підсумки 2014 року.

«У цьому році ключових подій було набагато більше трьох, але перша - це Майдан і зміна влади в країні. Наступна (це можна поділити, а можна об'єднати) - це анексія Криму. І третя - війна на сході України», - сказав Фесенко.

Політолог зазначив, що усі ці події вплинули на Україну глобально, але по-різному.

«Можу сказати абсолютно точно: не було б анексії Криму - не було б кризи на сході. Але війна на Донбасі - це не наслідок Майдану. Непрямий зв'язок, звичайно, є. Але якщо б не було анексії Криму, то в Луганську і Донецьку не сталося б таке», - вважає він.

На думку Фесенка, найбільший вплив на Україну у 2014 році справила революція і дії Росії. Наступний же рік політолог називає «часом виходу з кризи» у разі припинення втручання РФ.

«Це може бути поступовий вихід з кризи, але ми з неї не вийдемо за 2015 рік. Якщо не буде нових авантюр Росії, буде йтися про подолання кризи на сході України. Скоріше за все, у формі заморожування конфлікту. Звичайно, буде йтися і про подолання економічної кризи, політичну стабілізацію. Дві головні політичні події наступного року - це місцеві вибори і конституційна реформа. Будуть і інші реформи, зокрема, судова. Політичне значення 2015 року в тому, що він повинен стати часом реформ», - прогнозує експерт.

На питання про те, чи будуть продовжуватися акції протесту на зразок Кредитного Майдану або страйку працівників КП «Київпастранс», Фесенко відповів: «Передумови для протестів будуть. Спалахи соціальних протестів, безумовно, будуть... Наскільки вони будуть масштабні і якими будуть політичні наслідки, зараз рано загадувати».

Як приклад, політолог нагадав, що в 2009 році рівень падіння ВВП був нижчим, ніж у 2014-му, але революції тоді не сталося.

На уточнювальне питання про те, чи є в України шанс у 2015 році повернути Крим, він відповів: «Якщо нічого не станеться з Росією, то в наступному році та в майбутньому таких шансів немає».

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23