Реформи в Україні проводяться тільки на словах. Таку думку Forum'у висловив директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАН України Валентин Землянський, підбиваючи підсумки 2014 року.

«Що стосується головних потрясінь 2014 року, то насамперед варто відзначити втрату Криму, зокрема, в контексті втрати «Чорноморнафтогазу». Там були найбільш перспективні поклади вуглеводнів і покладалися великі надії щодо збільшення власного видобутку», - зазначив він.

Друге велике потрясіння-2014, на думку енергетичного експерта, події на сході України, які, крім усього іншого, призвели до дефіциту вугілля. «Це призвело до дефіциту обсягів електроенергії в Україні», - додав він.

«І третє - в електричній енергетиці Україна перетворилася з експортера на імпортера», - зазначив Землянський.

За його словами всі ці події взаємопов'язані. «Більш того, рішення уряду свідчать, що ми і надалі будемо втрачати вітчизняну вугільну галузь», - упевнений він.

Землянський також зазначив, що в діяльності Кабміну Арсенія Яценюка у 2014 році складно виділити позитиви. «Епохальних рішень не було. Напевно, антирейтинг рішень уряду очолить «пакет реформ» від Яценюка, що передбачає збільшення тарифів. Це буде епохальне рішення, яке у разі прийняття в нинішньому вигляді призведе до колапсу, як енергетичної галузі, так і комунальної. Адже оплачувати такі високі тарифи українці просто не зможуть», - акцентував експерт.

«Масові несплати за ЖКГ вже були. Але! Тоді, у дев'яностих роках, у країни був запас міцності, а сьогодні його немає. І виходити з нинішньої ситуації буде набагато складніше, ніж у 90-х. Крім того, тоді весь світ перебував напередодні економічного зростання, а зараз світ ще не відійшов від кризи 2008 року. Також багато питань щодо ЄС, Російської Федерації - драйверів, які могли б підтягнути українську економіку. Рішення щодо збільшення тарифів є несвоєчасним і досить катастрофічним для української економіки в цілому», - попередив Землянський.

Що ж стосується прогнозів на 2015 рік, то, за словами експерта, вони невтішні. «Що можна прогнозувати? У нас жахлива ситуація за всіма напрямами. Нічого хорошого чекати не доводиться. І не видно навіть найменших спроб уряду, спрямованих на виправлення ситуації. Багато розмов про реформи, але реально нічого не відбувається», - підсумував він.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60