Через падіння обсягів транзиту російського газу до країн Європи Україна втратить ефективне джерело доходу. Таку думку висловив Forum'у президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко, коментуючи зниження обсягів транзиту російського газу.

«У нас тривалий час був профіцит за експортом послуг. Тепер завдяки такій ситуації ми отримаємо величезний дефіцит. Падіння транзиту газу через Україну призведе до того, що ми втратимо чітке, ефективне і вигідне джерело доходів», - уточнив аналітик.

Охріменко також зазначив, що заяви уряду про доходи більше схожі на міф.

«Ми не думаємо про наслідки. На сьогоднішній момент нам заявляють про якесь міфічне зростання експорту, міфічні доходи. Ніхто їх не рахує», - висловив сумнів експерт.

Нагадаємо, згідно з повідомленням «Укртрансгазу», у січні-листопаді 2014 року транзит російського газу через територію України в країни Європи скоротився, порівняно з аналогічним періодом 2013 року, на 25% і становив 57,9 млрд куб. м. При цьому, падіння обсягів транзиту газу в листопаді досягло рекордного показника - «мінус» 49,3% до листопада 2013 року.

За підсумками 2013 року обсяг газу, який транспортувався через Україну в європейські країни, становив 86,1 млрд куб. м (на 3,2% більше, ніж за 2012 рік).
 

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

29