Перше історичне засідання Ради асоціації Україна-ЄС відбулося у Брюсселі в понеділок, 15 грудня. На ньому вже не було колишнього прем'єр-міністра Миколи Азарова, але одна деталь нагадувала про його часи. Це поступове зменшення кредиту довіри з боку ЄС до українських партнерів. Про це на порталі «Європейська правда» пише Сергій Сидоренко в статті «Без любові і розрахунком: Україна втрачає кредит довіри ЄС».

За словами автора, однією з несподіваних подій українського тижні в Брюсселі стало скасування візиту президента Петра Порошенка. «Проти виступив новий президент Європейської ради Дональд Туск, оскільки вважає такий візит не на часі», - розповіло дипломатичне джерело «Європейської правди».

Як зазначається у статті, одна з причин такої поведінки Туска - європейці дійсно «втомилися» від України. Ще трохи - і слово «Україна» почне їх дратувати. ЄС щиро бажає Україні успіху, але не готовий через це закрити очі на всі інші події в світі.

МЗС продовжує наполягати на україноцентричності Європи. Але у зовнішньополітичному відомстві розуміють, що самими лише вимогами мети не досягти. Тому початок «українського тижня в ЄС» вирішено було не затьмарювати традиційними для Києва вимогами посилити санкції проти РФ, які так дратують європейців. При цьому подразнюють через те, що Україна сама не робить того, про що просить Європу.

Київ вимагає зупинити торгівлю з Кримом, інвестиції в Крим, запровадити торговельні обмеження проти РФ, визнати самопроголошені Донецьку та Луганську народні республіки терористами. Але жодного з цих пунктів Україна не виконала. Це дає європейським політикам чіткий аргумент проти посилення санкцій з їхнього боку.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

23