Жорстка відповідь Євросоюзу про несвоєчасність членства України в ЄС допоможе вітчизняним євроінтеграторам позбутися нав'язливих ідей та ілюзій, вважає лідер громадського руху «Український вибір» Віктор Медведчук.

«Двері в ЄС, які, як нас запевняли, широко відкриті для України, закрилися. З оглушливим тріском. Глава представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський заявив, що Києву зараз навіть немає сенсу подавати заявку на членство в ЄС, оскільки вона все одно не буде підтримана європейськими країнами. Не менш категорично висловився і екс-голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу: найближчим часом Україна не стане членом ЄС, оскільки їй «ще належить виконати величезну роботу в сфері реформ», - написав Медведчук у своєму блозі.

У Києві, на думку лідера «УВ», неодноразові сигнали Європи про несвоєчасність членства вчасно не були почуті. «Зрештою, втомившись від нав'язливості українських євроінтеграторів, в Євросоюзі вирішили розставити всі крапки над «i»: про повноправне членство України в ЄС не може бути й мови. Показово, що на грудневий саміт ЄС, під час якого обговорювалася ситуація в нашій країні, Президент України навіть не був запрошений (незважаючи на всі зусилля зовнішньополітичного відомства), до того ж українське питання розглядалося мимохідь - під час завершальної вечері», - уточнив громадський діяч.

Він пов'язує зміну риторики української влади з дипломатичним фіаско на євроінтеграційному шляху. «Як виявилося, членство в ЄС - це не «наша кінцева мета» і навіть не пріоритетний курс, а всього-навсього... мрія. Ось тільки заради цієї заповітної «мрії» - далекій і туманній - євроінтегратори у владі, розірвавши торгово-економічні з Росією, знищили українську промисловість, підірвали економіку, довели до зубожіння народ», - стверджує Медведчук.

Найстрашнішим наслідком непродуманого євроінтеграційного курсу, на думку Медведчука, стало «протистояння в суспільстві, яке призвело до збройного конфлікту на Сході України», адже питання геополітичного вибору необхідно було вирішувати на всеукраїнському референдумі.

«Хочеться вірити, що жорстка відповідь Євросоюзу допоможе вітчизняним євроінтеграторам позбутися нав'язливих ідей та ілюзій. І влада почне нарешті діяти в інтересах всієї України», - резюмував Медведчук.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

51