Президент України Петро Порошенко провів телефонну розмову з президентом Франції Франсуа Олландом, федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель та президентом Росії Володимиром Путіним. Про це повідомляє прес-служба Глави держави.

«Співрозмовники обговорили ситуацію на Донбасі та стан виконання Мінського протоколу від 5 вересня та Мінського меморандуму від 19 вересня. Порошенко, Олланд, Меркель і Путін домовилися про необхідність дотримання всіх пунктів цих домовленостей для мирного врегулювання на Донбасі», - йдеться в повідомленні.

Крім того, як наголошується, співрозмовники висловилися за проведення Тристоронньої зустрічі контактної групи для забезпечення прогресу щодо виконання Мінських домовленостей до кінця тижня.

«Зокрема, порядок денний зустрічі контактної групи повинен містити питання припинення вогню, виходу на лінію розмежування, яка закріплена у Меморандумі, відведення військ та важкого озброєння, а також якнайшвидшого звільнення всіх заручників. Також Президент України привернув увагу до нагальної необхідності звільнення з російської в'язниці народного депутата Надії Савченко, стан здоров'я якої погіршився», - зазначили у повідомленні.

Президенти України, Франції та Росії, а також канцлер Німеччини домовилися продовжити телефонні переговори в нормандському форматі за кілька днів для підтримання активного діалогу і відстеження результатів домовленостей, які були досягнуті в цьому форматі.

Як повідомляв ForUm, Європейський Союз наполягає на дотриманні Мінських домовленостей, спрямованих на врегулювання ситуації в Україні.

Нагадаємо, 19 вересня в Мінську учасники тристоронньої Контактної групи з врегулювання ситуації в Україні підписали меморандум, що передбачає припинення застосування зброї обома сторонами конфлікту.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом