Якщо уряд рішуче відмовляється то від однієї, то від іншої своєї функції, то абсолютно незрозуміло, навіщо Україні потрібен такий уряд, і чому українці мають платити йому податки, пише відомий український економіст Олександр Охріменко. При цьому кількість чиновників Кабміну скорочувати не поспішає, кажучи лише про 10-відсоткове урізання штату.

«Навіщо нам така кількість міністерств, якщо вони займаються тільки написанням папірців одне для одного? Давайте їх розженемо зовсім. Це непогано було б зробити ще за попередньої влади, але тоді уряд хоча би виконував покладену на нього роботу. А тепер вже сенсу у всіх цих міністерствах і зовсім не стало», - зазначає експерт.

Якщо бюджет урізається на 20-30%, то і число чиновників має знизитися пропорційно, вважає Охріменко. А ще краще - на 50%, тому що користі від них немає ніякої. Єдина розумна пропозицію на цю тему - скорочення числа депутатів втричі, до 150 осіб. Так, пряма економія теж буде невелика - лише півмільярда гривень, але зате в країні на 300 корупційних місць менше. І, можливо, Верховна рада перетвориться на нормальний парламент, який зможе працювати і приймати рішення, а не в відстійник для колишніх корупціонерів, водіїв олігархів і чиїхось коханок і друзів, зазначає експерт. Правда, приймати таке рішення треба було ще в серпні - з цими 450 свіжовибраними депутатами нам ще чотири роки жити.

Замість того, щоб грабувати народ, уряду варто було б відновити закон про трансферне ціноутворення в тому вигляді, в якому він був розроблений фінансово-економічним блоком Кабміну під керівництвом Сергія Арбузова і прийнятий Верховною радою влітку минулого року. Цей закон дозволяв «розкуркулювати» тих, у кого гроші є - в українських олігархів, які звикли ховати гроші від оподаткування за ланцюгами офшорів, нагадує Охріменко. Однак саме цей закон був скасований в першу чергу після зміни влади в інтересах олігархів, яким у минулому році протистояв Арбузов.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

43