Незважаючи на вмовляння МВФ, який попередив уряди західних країн, що без $15 млрд допомоги з їхнього боку Україна протягом кількох тижнів оголосить себе банкрутом, європейські лідери не поспішають скидатися на порятунок нашої країни, повідомляє економічний експерт Олександр Охріменко у своєму блозі на «Коментарях».

Італійський міністр фінансів П'єр Карло Падоан, який координує пошук нового фінансування для України, прямо заявив, що Європа може виділити якісь гроші, якщо тільки Київ нарешті покаже серйозні зусилля з проведення обіцяних реформ, пише Financial Times.

Небажання європейських міністрів віддавати чергові мільярди, які зникають в Україні без будь-якого сліду (а тільки цього року від МВФ та інших іноземних спонсорів країна отримала понад $8 млрд), виявилося наскільки серйозним, що, за даними FT, міністр фінансів Німеччини Вольфганг Шаубе звернувся до свого російського колеги Антона Сілуанова з проханням продовжити термін кредиту на $3 млрд, отриманого в минулому грудні.

Міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек в інтерв'ю «Українській правді» прямо пояснив причину скепсису, зазначає експерт. Лідери країн Європи не впевнені, що ці мільярди не розійдуться по кишенях українських олігархів та корумпованих чиновників, а звичайні українці ніякого ефекту від цього не відчують. Що, власне, і відбувається зараз.

Однак ще рік тому Європа без всяких сумнівів пропонувала Сергію Арбузову 20 млрд євро допомоги, якщо Україна підпише Угоду про асоціацію (чого, на жаль, не сталося через позицію тодішнього президента). Але відтоді уряд в країні змінився, і нова владна команда виявилася нездатна відповідати за свої слова та обіцянки.

«Яценюк може скільки завгодно розповідати лідерам європейських держав про те, що вони й Україна є партнерами і тому європейці зобов'язані допомогти фінансами. Але доти, поки сам Яценюк не перейде від слів до діла, ніякої допомоги від Європи йому чекати не варто», - резюмує експерт.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

32