У зв'язку з рейдерським захопленням СПП «Чумаки» інвестори холдингу «Юнісон груп» мають намір захищати свої права не тільки в Україні, але й на міжнародному рівні.

Інвестори вже звернулися у прокуратуру Кіпру і мають намір зробити звернення до європейських судів та європейських інстанцій щодо захисту прав інвесторів. Справа про рейдерське захоплення СПП «Чумаки» також має стати першим кейсом для бізнес-омбудсмена України, інститут якого формується за ініціативи ЄБРР та за підтримки Президента Петра Порошенка. Про це сьогодні на прес-конференції заявив Дімітріс Пападопулос, представник групи венчурних іноземних інвесторів, які у вересні поточного року придбали «Юнісон груп» з наміром інвестувати в його розвиток, повідомляє прес-служба холдингу.

Як заявив представник іноземних інвесторів, компанія прийняла рішення інвестувати в сільськогосподарське підприємство України, розуміючи всю складність ситуації в країні. Уже був затверджений план будівництва на території СПП «Чумаки» молочної ферми майбутнього на 3000 голів дійного стада. Інвестиції в проект повинні були становити 30 мільйонів євро. Розпочати фінансування проекту передбачалося вже цього року. Запуск «Ферми майбутнього» мав відбутися через 11 місяців. Однак через рейдерське захоплення підприємства холдинг «Юнісон груп» змушений не тільки відмовитися від своїх планів, але й серйозно стурбований майбутнім інших своїх активів в Україні.

«На той момент ми чудово розуміли, що Україна сьогодні перебуває у дуже складній економічній ситуації, в країні війна, оподаткування та інвестиційний клімат, а також правоохоронна і судова система в Україні залишають бажати кращого. Але ми вірили і досі віримо, що в країні, де до влади прийшов уряд, який сповідує європейські цінності і де суспільство всіляко прагне до євроінтеграції, є величезні перспективи. Однак, чого ми точно не очікували це того, що ми станемо першим підприємством з моменту перемоги так званої «революції гідності» щодо якого буде здійснений безпрецедентно нахабне рейдерське захоплення. На маленькому аграрному підприємстві держава Україна, яка так потребує європейських інвестиціях, відразу втратила 30 млн євро цих самих інвестицій. Втратила кілька сотень робочих місць, мільйони гривень податків і виплат пайовикам землі», - підкреслив Дімітрас Пападопулос.

Управляючі компанії-інвестори офіційно звернулися у всі правоохоронні інстанції України із заявою, що вони - власники 85% ТОВ «Юнісон груп», яке на 100% володіє СПП «Чумаки» - не приймали жодних рішень про продаж свого сільськогосподарського активу і призначення якогось Шаптали С. А., директором.

Офіційно засвідчивши і апостилювавши свою заяву, представники компаній-інвесторів тим самим довели, що їхні підписи та печатки на поширеному в ЗМІ протоколі зборів «Юнісон груп» є підробленими. Вони не тільки не збиралися на подібні збори, але й фізично не могли взяти в них участь, бо вже достатньо довгий період не залишали територію Республіки Кіпр.

Щоб уникнути фальсифікацій, компанії також сповістили про своє рішення прокуратуру Кіпру, Міністерство Юстиції України та Реєстраційну Службу України.

«Ми бачимо, що звернення про захист наших прав в українські правоохоронні органи залишаються без відповіді. Ми маємо намір продовжувати боротися і добиватися справедливості. Ми вже звернулися в прокуратуру Кіпру та Сейшельських островів. Крім цього, ми обов'язково звернемо увагу на цей факт і представників Світового банку, що складає рейтинг Doing Business, і Європейського банку реконструкції та розвитку, завдяки зусиллям якого в Україні може з'явитися офіс бізнес-омбудсмена. Європа дає гроші в борг у країну, яка не дає інвесторам працювати і приносити гроші в бюджет держави своєю працею», - заявив іноземний інвестор.

Дімітріс Пападополус висловив особливу стурбованість тим фактом, що співробітникам компанії «Юнісон груп» надійшли телефонні дзвінки з погрозами життю та здоров'ю не тільки їм персонально, але і членам їхніх сімей, дітям. Заяви про ці факти передані в правоохоронні органи, однак, наскільки відомо представнику компанії, ніяких дій щодо їх фізичного захисту, встановлення осіб, що погрожували, не вжито.

«Мені дуже хотілося б, щоб і бізнес-співтовариство, й іноземні інвестори, Уряд і правоохоронні органи почули, що якщо закрити очі, спустити на гальмах, не дати належної оцінки та не вжити жорстких заходів покарання винних силові рейдерські захоплення стануть нормою в сучасній Україні. Ми рішуче налаштовані боротися і перемогти, щоб довести, що європейські цінності, верховенство права і недоторканність приватної власності в сучасній Україні не порожній звук», - заявив представник компаній-інвесторів «Юнісон груп».

Тим часом ситуація на підприємстві різко загострилася. Як повідомив директор «Юнісон груп» Василь Перенчук, після захоплення підприємства озброєними людьми без розпізнавальних знаків 8 грудня, представники холдингу «Юнісон груп» подали заяву в місцеві органи МВС. За результатами чого виїхала робоча група правоохоронних органів, на що їм було повідомлено, що вранці 9 грудня буде представлений «законний» директор СПП «Чумаки»

«На поточний момент на території підприємства перебувають все ті ж озброєні люди і такий собі Іван Олександрович, який представився «новим директором» і посилається на якесь рішення суду. Навіть якщо таке рішення суду й існує, в чому ми дуже сумніваємося, то виконувати це рішення зобов'язана виконавча служба, а не невідомі озброєні люди», - заявив Василь Перенчук на прес-конференції.

Нагадаємо, 26 листопада ТОВ «Юнісон груп» заявило про рейдерське захоплення СПП «Чумаки». Події навколо підприємства свідчать про явну спробу захоплення підприємства із застосуванням незаконних методів та підроблених документів, зокрема, внесення до реєстру підприємства неправдивих відомостей щодо призначення директора та зміни засновника.

Підприємство задіяло всі юридичні інструменти для свого захисту, проте вчора, 8 грудня, ситуація загострилася - на територію підприємства напала група невідомих людей зі зброєю.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

53