Борги з відшкодування ПДВ продовжать збільшуватися. Таку думку ForUm'у висловив доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України Олексій Плотніков.

«У нас багато обіцяв прем'єр, який знову зайняв цей пост. Яценюк обіцяв нам економічне зростання, говорив, що 45 мільярдів доларів іноземних грошей чекають-не дочекаються того, щоб зайти в країну. І ситуація з невідшкодуванням ПДВ лежить у контексті його обіцянок», - заявив він.

За словами економіста, попередні обіцянки уряду про погашення боргів та автоматичне відшкодування ПДВ не збулися через відсутність реальних кроків у цьому напрямку. «Реформ немає. Все виправдовується АТО», - додав він.

«Якщо немає механізму вирішення поточної заборгованості з ПДВ, то розраховувати на позитив в даному питанні не доводиться. І, природно, борги з ПДВ будуть збільшуватися», - підсумував Плотніков.

Нагадаємо, за повідомленням Державної фіскальної служби (ДФС), на 1 грудня 2014 року обсяг заборгованості з відшкодування ПДВ склав 14,8 млрд грн. З початку поточного року заборгованість зменшилася на 100 млн грн. З того ж повідомлення ДФС випливає, що за 11 місяців 2014 року обсяг відшкодувань ПДВ українським підприємствам склав 42,1 млрд грн. Між тим за 10 місяців ця цифра становила 45,676 млрд грн. У наявності явне і значне - вище 3,5 млрд грн - скорочення.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

44