Заморожена енергосистема України буде на совісті уряду. Таку думку висловив ForUm'у голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, коментуючи плани уряду скоротити витрати, передбачені в держбюджеті на підтримку вугільної промисловості.

«Уряд з серпня перестав фінансувати вугільні шахти, розташовані на окупованих територіях. Таким чином, отримана економія бюджетних коштів. Але питання підтримки вугільної промисловості непропрацьовані, непродумані, а дії - безпідставні», - заявив він.

Крім того, Волинець нагадав, що в Україні брак енергоресурсів, а по всій Україні почалися віялові відключення електроенергії. «Ми бачили, як блок АЕС вийшов з ладу, і теплова генерація не змогла перекрити дефіцит електроенергії. І почалися відключення, адже ситуація могла бути ще серйознішою», - нагадав він.

«Сподіваюся, новий міністр (енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин. - Ред.) розуміє ситуацію. Він повинен пояснювати уряду ситуацію і в першу чергу інформувати прем'єра про загрози. Якщо заморозять енергосистему - це буде на совісті як міністра, так і уряду, який опинився не на висоті при підготовці до зими», - акцентував голова Незалежної профспілки гірників України.

Він також зазначив, що скорочення витрат на підтримку вугільної промисловості негативно позначиться на ситуації в цілому. «Система платежів за енергоносії повністю порушена: енергоринок винен генеруючим підприємствам вже понад 3,5 мільярдів гривень, генерація винна шахтарям, а шахтарі - генерації. Проблема сьогодні надзвичайно складна», - зазначив він.

«І цей невеликий мороз - це тільки попередження. Владі потрібно дуже серйозно поставитися до формування балансу енергоносіїв, у тому числі вугілля, до того ж за марками. Що є певна частка запасів газового вугілля - це добре, але воно на половині електростанцій не використовується. Однак може використовуватися як суміш, коли у нас будуть антрацити. Ще одне: через дефіцит вугілля включили газовий блок на Трипільській тепловій електростанції. Електроенергія, вироблена на природному газі, втричі дорожча, ніж на вугіллі. Прості громадяни змушені будуть покривати різницю зі своєї кишені», - підсумував він.

Нагадаємо, уряд ініціює внести зміни в держбюджет-2014, тим самим скоротивши витрати, передбачені в держбюджеті на підтримку вугільної промисловості «у зв'язку з воєнною агресією на сході України» на 3,044 млрд грн, одночасно збільшивши на цю ж суму видатки за деякими іншими бюджетними статтями.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

45