Кабінет Міністрів України на чолі з Арсенієм Яценюком ініціює зміну порядку оподаткування фізичних осіб з 1 січня 2015 року. Для пересічних українських громадян пропонується запровадити тридцятивідсотковий податок з суми купівлі товарів, вартість яких перевищує десять мінімальних зарплат (12 810 грн), якщо вони не доведуть легітимність походження свого доходу. Відповідний законопроект №5079 уже перебуває у Верховній Раді.

Прес-секретар «Українського вибору» Олег Бабанін вважає реалізацію цієї ідеї абсолютно неробочою: «Будь-який магазин, що продає товар на суму понад 12 810 гривень, продаватиме не його, а товарні або подарункові сертифікати. Для простоти підрахунків вартість таких сертифікатів, найімовірніше, становитиме 10 000 гривень. І будь-якому покупцеві, навіть такому, який вніс відповідний дохід у свою податкову декларацію, простіше не пред'являти передбачені законом паспорт та ідентифікаційний код, а тут же, в касі магазину, купити необхідну кількість сертифікатів, кожен з яких купується за суму менш ніж за 12 810 гривень, і не вимагає обліку згідно з ухваленим законопроектом, а потім обмінюється на товар».

«У цього законопроекту буде два наслідки: додаткова робота для касирів та продавців-консультантів у дорогих магазинах і величезна діра в держбюджеті 2015 року, що з'явилася через неякісну підготовку Кабміном законодавчої бази», - впевнений Олег Бабанін.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

261