Через зниження температури теплопостачання зростає ймовірність аварій на українських тепломережах. Про це кореспондентов Forum'у повідомив екс-міністр з питань житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко.

«Для тепломереж зниження температури матиме негативні наслідки. Чим нижча температура, тим вищий тиск теплоносія, більше навантаження, а значить, велика ймовірність виникнення аварійних ситуацій. З кожним роком тепломережі амортизуються, тому ймовірність проривів зростає», - сказав Кучеренко.

При цьому екс-міністр ЖКГ зазначив, що вихід із ситуації є. «Варто тільки захотіти», - переконаний він.

«У кожному місті є своя специфіка, тому говорити про всю країну некоректно. Є міста, де ситуація трохи краща, а є гірша. Головним показником ситуації є втрати в мережах, які хочуть закласти в тариф. На жаль, це корупційна тіньова схема. Тарифоутворення і затвердження цих втрат - це дуже непрозорий механізм. Потрібно, щоб на місцях реальні експерти робили незалежну експертизу мереж. У всіх містах, крім Києва, ситуація більш-менш прийнятна. Тому що подібні підприємства перебувають у комунальній власності. У столиці своя специфіка», - пояснив Кучеренко.

Він нагадав, що «Київенерго» вже три роки офіційно є приватною компанією.

«І її інтереси, відмінні від інтересів Києва та киян. Черновецький у 2007 році віддав безкоштовно в користування мережі «Київенерго». Це було явно не на користь киян зроблено. Компанія не платить місту абсолютно нічого і відноситься до тепломереж по-варварськи, як до чужого. Адже мережі не їм належать, а місту. Тому кількість аварій у Києві цього року катастрофічно зросла. А місто так досі і не зрозуміло, що йому треба займатися цим питанням. Міській владі не ставили завдання вирішити цю проблем, немає підрозділу КМДА, який би займався контролем експлуатації мереж», - констатував екс-міністр.

Крім того, Кучеренко пояснив, що стан тепломереж нагадує стан українських доріг.

«Так от дороги - це те, що на очах, а під землею точно не краща ситуація. Вона однозначно гірша. Коли ми бачимо затори на дорогах, то такі ж є в тепломережах, а особливо в каналізації. У зв'язку з хаотичною забудовою, навантаження на старі мережі зросло в рази. Але є певні системи, які можна класти наземно, щоб уберегти тепломережі. Але місто має зрозуміти, що пора цим зайнятися. А Київ цього не зрозумів і вважає, що приватна компанія всім відомого власника добре стежитиме за столичними мережами», - висловив свою думку він.

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

49