Йде підготовка чергового необґрунтованого підвищення тарифів на ЖКП. Таку думку ForUm'у висловив екс-міністр житлово-комунального господарства України Олексій Кучеренко, коментуючи ініціативу уряду ввести пеню на прострочені платежі.

«Відверто кажучи, моє ставлення до дій цього уряду за останні півроку в сфері ЖКГ - різко негативне. Ці дії непрофесійні, ангажовані, не спрямовані на справжнє реформування. Що стосується безпосередньо норми законопроекту про ЖКГ, що пропонує ВР ввести санкції (пеню на прострочені платежі. - Ред.) - це суттєва політична помилка уряду, непідкріплена ніякими іншими діями щодо реалізації програми реформування і впровадження паритетних партнерських відносин споживачів і тих, хто надає послуги в сфері ЖКГ», - заявив він.

Кучеренко підкреслив, що населення - дуже акуратний платник. «У нас бюджетні установи набагато гірше платять, а населення демонструє високий рівень проплат», - акцентував він.

«Перед тим, як загрожувати людям штрафами, уряд зобов'язаний створити жорстку систему прозорого регулювання тарифів на послуги ЖКГ, зробити все для недопущення зловживання монопольним становищем та приховування у витратах будь-яких схем, яких сила-силенна в житлово-комунальній та енергетичній сферах сьогодні. Також необхідна обов'язкова взаємна відповідальність монополіста, представника послуг за неякісні, несвоєчасно надані послуги», - упевнений екс-міністр ЖКГ.

Він також підкреслив, що сьогодні ніхто не відповідає перед споживачем. «Проводиться перерахунок на користь споживача, коли в радіаторах немає належної температури, або коли гарячу воду відключають, а рахунки виставляють? Ні. Хіба це справедливо? Теж - ні. До того ж, ЖЕКи хіба все зробили для того, щоб люди не платили зайві кошти за утримання прибудинкових територій? Ні. Хіба вони виконують вчасно і якісно роботи з експлуатації будинків? Знову - ні. Нічого не зроблено. Досі немає стандартів на комунальні послуги», - обурився Кучеренко.

«І це бажання шантажувати людей я можу пояснити тільки одним: йде підготовка чергового необґрунтованого підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги, спекулюючи економічними, енергетичними та військовими труднощами. Я - патріот України. Я розумію ці складності. Але вимога одна: паритетні партнерські відносини, а не диктат з боку монополістів. Цей диктат завершиться погано. На жаль, будуть соціальні, і, напевно, політичні негативні наслідки, чого не можна допускати», - акцентував екс-міністр ЖКГ.

Юлія Артамощенко, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом