Верховна Рада пропонує фіскальним органам і бізнесу, що приховав податки, підписати мирову. Народні депутати, що входять до коаліції, внесли до парламенту законопроект про податковий компроміс, пише «Капітал».

З документа випливає, що всі податки, які компанії оптимізували за допомогою тіньових схем до 1 квітня 2014 р. і не розкрили їх, будуть на 95 % списані при сплаті решти 5 %. Мова йде про податок на прибуток і ПДВ. Протягом 90 днів після прийняття закону компанії повинні будуть уточнити розрахунки податкових зобов'язань. Тих, хто покаявся, обіцяна амністія і гарантія того, що податкові і правоохоронні органи забудуть про їх темне минуле. Ті, кому нема чого приховувати від фіскальної служби, від нововведень не в захваті і просять не поспішати з прийняттям закону до його доопрацювання.

Закон про податковий компроміс мали ухвалити ще кілька місяців тому. У червні попереднє скликання парламенту проголосувало за схожий по суті документ у першому читанні, але провалило у другому. Для податкових ухильників перша версія була менш привабливою, оскільки передбачала 15% виплати податкового боргу та строк на добровільну сплату на 30 днів менший. Раніше видання «Економічна правда», посилаючись на свої джерела, писало, що на 5% у цьому законі наполягав керівник групи «Приват», губернатор Дніпропетровської області Ігор Коломойський. Втім, були й інші «нужденні».

Опитані «Капіталом» експерти стверджують, що при обговоренні норм законопроекту про 5 % висловлювалися багато компанії. У деяких підприємств за схемами ухилення від податків проходив чи не весь товар, говорить віце-президент Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) Юлія Дроговоз. «Тепер таким підприємствам потрібно буде не просто дооподаткувати прибуток, а весь оборот. А 10 % або 15 % для них дуже багато», - вважає експерт УСПП. Більш високий відсоток податкового компромісу влаштував би компанії, які мінімізували свої доходи або перевищили податковий кредит з ПДВ. До того ж, як пояснила Дроговоз, пропорції податкового компромісу 5 % і 95 % були застосовані в свій час в Італії. Після відкриття реальних доходів бізнесу в Італії був найбільший ефект для бюджету серед країн, які застосовували цей інструмент.

2-3 млрд грн додаткових коштів надійде до держбюджету до кінця року в разі ухвалення закону про податковий компроміс.

Тому не дивно, що в уряді підтримують ідею податкового компромісу, розуміючи, що при нинішньому невиконанні бюджету будь-які компенсатори хороші. Якщо парламент ухвалить документ ще в цьому році, то, за словами голови Державної фіскальної служби (ДФС) Ігоря Білоуса, бюджет отримає додатково близько 2-3 млрд грн. Тим більше що в ДФС прогнозують провал зі збору податку на прибуток, раніше обраного авансовими платежами.

Але надії Кабміну не поділяє той бізнес, у якого проблеми з податківцями немає. «Компанії, які платять чесно, переживають, що коли їх постачальники чи покупці почнуть донараховувати собі податки і виправляти декларації, податківці можуть піти за ланцюжком і вимагати від них доплату», - пояснює Дроговоз.

Раніше з подібною заявою виступила компанія «Енергоатом», звернувшись до влади з проханням більш чітко прописати гарантії для чесних платників податків. «Згідно з алгоритмом, прописаном в законопроекті, компанія зобов'язана надати уточнені розрахунки по сплаті податків в попередні періоди на однакових умовах з тими, хто ухилявся від сплати податків. До чого це призведе - нескладно здогадатися: нескінченні прискіпливі перевірки фіскальних органів можуть просто паралізувати фінансово-економічну діяльність компанії», - повідомили в прес-службі «Енергоатому».

Є ймовірність, що документ про податковий компроміс все-таки буде прийнятий до кінця року, але тільки в бюджетному пакеті законів, сказав «Капіталу» голова депутатської групи «Економічний розвиток», один з авторів законопроекту про податковий компроміс Віталій Хомутиннік. Необхідність голосувати за цей документ в комплексі з іншими законопроектами підтверджує і Дроговоз. Адже, отримавши податковий компроміс, але залишившись зі старою фіскальною базою, бізнес буде змушений знову вдаватися до «ям» та ухилення від сплати податків.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

93