Турбота чиновників про переселенців обмежилася обіцянками. Люди, що покинули зону АТО, навіть не розраховують на допомогу держави і покладаються в основному на волонтерів та громадські організації, вважає Віктор Медведчук.

«Чиновники нарешті перейнялися проблемами вимушених переселенців і... пообіцяли їм «соціальні гарантії та комфортні умови проживання взимку». Однак запевненням представників влади переселенці не вірять, вони втомилися від обіцянок і хочуть, щоб держава нарешті надала їм допомогу не на словах, а на ділі», - написав лідер «Українського вибору» у своєму блозі.

За даними громадського діяча, більшість громадян, які виїхали з зони АТО, не мають ні житла, ні грошей для його оренди. За обіцяні урядом на оренду від 442 до 884 грн на місяць, (загальна сума на сім'ю - не більше 2400 грн) зняти нормальне житло нереально, підкреслив Медведчук. «Чи надовго вистачить коштів на фінансування цієї статті витрат - окрема тема, поки ж виплачувати компенсацію за оренду житла почали навіть не у всіх областях», - повідомив він і додав, що не менш критична ситуація з працевлаштуванням вимушених переселенців.

Постанову Кабміну від 5 листопада «Про здійснення соціальних виплат особам, які переміщуються з тимчасово окупованої території України і районів проведення антитерористичної операції» Медведчук вважає недопрацьованою. «Тепер переселенці не зможуть отримати належні їм пенсії, матеріальну допомогу та компенсації без спеціальної довідки про взяття на облік. Якщо ж довідки немає, то не буде і виплат», - написав громадський діяч.

Катастрофічною, на думку лідера «Українського вибору», залишається ситуація з тими, хто не зміг виїхати із зони бойових дій. «Сьогодні в Донецькій і Луганській областях перебувають мільйони наших співгромадян, які не хочуть вірити, що держава здатна залишити їх без пенсій і соціальних допомог. Однак влада, пообіцявши вимушеним переселенцям «комфорт», готує соціальну та економічну блокаду для українців, які залишилися в зоні АТО», - стверджує Медведчук.

Він упевнений: поділ громадян на «своїх» і «чужих» - вкрай небезпечна політика. «Вона тільки посилить несприйняття дій уряду жителями Донецької і Луганської областей і посилить суперечності між Києвом і регіонами», - прогнозує лідер «Українського вибору».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

153