Президент України Петро Порошенко запропонував Європейському інвестиційному банку (ЄІБ) розглянути можливість фінансової та гуманітарної підтримки Донецької і Луганської областей, які постраждали від дій членів НЗФ. Про це, як повідомляє прес-служба Глави держави, він заявив в ході зустрічі з головою Ради директорів ЄІБ Вернером Хойєром.

«Отримати таку підтримку до кінця року вкрай необхідно для України. Справа не тільки в грошах та інвестиціях, а в інструменті реінтеграції країни», - сказав Президент. Глава держави запросив президента ЄІБ взяти участь у донорській конференції для України, проведення якої планується в I кварталі 2015 року.

Також Порошенко привітав сьогоднішнє підписання угоди щодо фінансування проекту модернізації та реконструкції магістрального газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород», яка передбачає виділення ЄІБ 150 млн євро для проекту на загальну суму 300 млн євро.

«Таке рішення демонструє високий рівень відповідальності Європейського інвестиційного банку. Це саме те, що зараз потрібно українцям», - підкреслив Порошенко. Він також додав, що такий проект буде сприяти енергетичній диверсифікації та енергетичній безпеці не лише України, але і Європи.

Президент України висловив велику зацікавленість у розширенні співпраці в різних сферах, зокрема сприяння ЄІБ розвитку державного і приватного сектора. Порошенко висловив сподівання, що негайно буде сформовано новий коаліційний уряд, який відразу ж почне роботу зі створення сприятливого інвестиційного клімату, продемонструє реальний успіх у боротьбі з корупцією.

Зі свого боку Хойєр також висловив сподівання, що новий уряд в Україні негайно приступить до роботи з тим, щоб ще до новорічних свят був підписаний ряд проектів, які зараз перебувають у стадії підготовки.

Порошенко поінформував про свою ініціативу конституційних змін, спрямованих на децентралізацію влади в Україні та розширення фінансових можливостей місцевих громад. Це також дозволить залучити інвестиції на муніципальний рівень і направити фінансування в енергозберігальні технології, підвищити ефективність використання водних ресурсів, поліпшити механізми розрахунків та забезпечити ефективну протидію корупції.

Хойєр запевнив у готовності співпрацювати в питаннях децентралізації. При цьому він відзначив важливість надання державних гарантій під такі проекти. Зокрема, президент ЄІБ закликав Президента України сприяти реалізації проекту завершення будівництва метро в Дніпропетровську.

У прес-службі відзначили, що за підтримки Європейського інвестиційного банку на різних стадіях проектного циклу зараз перебувають 22 інвестиційні проекти для розвитку державної інфраструктури, енергетики та енергозбереження, сума позик за якими становить близько 3,75 млрд євро.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

37