Рішення про обслуговування зарплатних проектів повинно прийматися на рівні керівника установи. Таку думку висловив Forum'у голова правління Української міжбанківської валютної біржі Анатолій Гулей, коментуючи рішення уряду з переведенням зарплатних проектів бюджетних організацій на обслуговування в державні банки і реакцію на них антимонопольного комітету.

«Є емоційні листи, які говорять, що краще було б обслуговуватися в державних банках. Але воля обслуговуватися в держбанку залежить від самого керівника бюджетної установи. Він приймає ризики на себе. І коли у нього виникає проблема з банками, то він несе персональну відповідальність. Тому додатково психологічно тиснути на цього керівника немає сенсу», - зазначив Гулей.

При цьому експерт підкреслив, що рекомендація обслуговуватися тільки в держбанках повинна мати підстави.

«Всі бюджетні та небюджетні організації, які обслуговуються у банківському середовищі, проводять тендери, як і Пенсійний та інші фонди. І вони називають кількість банків, в яких можуть обслуговуватися. Це може бути і 6, і 10, і 15 банків. Рекомендація обслуговуватися лише в державних банках повинна бути обґрунтованою. На жаль, цього обґрунтування ніхто не бачив і не почув», - пояснив Гулей.

Експерт зазначив, що реакція антимонопольного комітету цілком логічна.

«Антимонопольний комітет досить коректно вказав на те, що відповідальність за модель поведінки і банківське обслуговування має бути на рівні керівника бюджетного підрозділу або державної установи, щоб вони не прикривалися листом «зверху» - що «я не можу нічого зробити, мені наказали». Це коректний лист на ту ситуацію, яка відбувається на ринку», - сказав Гулей.

При цьому експерт уточнив, що на сьогоднішній день в державних банківських установах немає затримки платежів. І додав, що вважає ініціативу уряду обслуговувати бюджетників тільки в держбанках тимчасовим явищем.

Нагадаємо, з березня по вересень 2014 року уряд видав низку доручень щодо відпрацювання питання переведення зарплатних проектів бюджетних організацій на обслуговування в державні банки.

Антимонопольний комітет звернувся до уряду з листом з вимогою забезпечити дотримання чинного законодавства про захист економічної конкуренції на ринку банківського обслуговування державних підприємств та їх співробітників.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом