Як заявив днями прем'єр Арсеній Яценюк, дефіцит бюджету його уряду вдається утримувати на рівні 4%, хоча раніше прогнозувалося, що він складе 7-10%. Але в реальності ситуація куди гірша, ніж хотілося б Яценюку, пише економічний експерт Олександр Охріменко у своєму блозі.

За світовими мірками, дефіцит у розмірі 4% ВВП є прийнятним. Правила Євросоюзу, наприклад, забороняють країнам-членам ЄС верстати бюджети з дефіцитом більше 3% ВВП, хоча в кризові часи він може збільшуватися. Навіть зараз у Франції, наприклад, він утримується на рівні 4,4%.

Яценюк міг би пишатися собою, якщо б він дійсно міг тримати дефіцит менший, ніж Франція, і на тому ж рівні, що вдавалося зберігати в минулому році фінансово-економічному блоку Кабміну під керівництвом Сергія Арбузова. Але в реальності дефіцит українського бюджету в рази вищий. Адже офіційно враховуваний в Україні дефіцит не включає витрати на докапіталізацію «Нафтогазу України», «Ощадбанку» та інших держбанків і держкомпаній, які фінансуються через друк свіжих гривень Нацбанком.

Якщо перерахувати дефіцит з урахуванням цих витрат, то він буде вже на рівні 14%, а це вже позамежна величина за будь-якими мірками. Саме по собі фінансування бюджету за рахунок НБУ злочином не є - в Україні цим займалися всі уряди. Однак покладатися тільки на цей спосіб не можна: чим більше надруковано грошей, тим вищеаінфляція.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

46