Ціни на нафту марки WTI впали нижче від рівня у $65 за барель у понеділок, до мінімальних позначок з липня 2009 року, оскільки учасники ринку не вірять у готовність ОПЕК стримати падіння цін.

Січневі ф'ючерси на торгах у Нью-Йорк падали до $64,10, більш ніж на 3%, потім до 7:00 за київським часом зросли до $64,68 за барель.

Ціни на нафту марки Brent торгуються в $68,44 за барель, що нижче від п'ятничного закриття на 2,4%, повідомляє агентство Bloomberg.

Учасники ринку очікують збереження надлишкової пропозиції нафти на ринку. Держави-члени ОПЕК, які видобувають майже 40% світової нафти, зберегли минулого тижня ліміт колективного видобутку на рівні 30 млн барелів за добу і поки не готові діяти.

За словами віце-президента «Лукойлу» Леоніда Федуна, картель «раз на 15-20 років звільняє ринок від нерентабельних проектів», і його політика спрямована на забезпечення краху сланцевої галузі США, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Проте низькі ціни повинні зберігатися досить довго, щоб позначитися на видобутку в США, кажуть експерти.

Як пише агентство Bloomberg, падіння цін на нафту, що вже виявилося найбільш значним з фінансової кризи 2008 року, може поглибитися; експерти не виключають, що нафта коштуватиме менше $40 за барель, і світ побачить повторення тих подій, які 30 років тому призвели до дефолту Мексики і поклали кінець Радянському Союзу.

За таких умов нафтова виручка не зможе забезпечити захист Росії, яка є найбільшим світовим виробником нафти, від санкцій ЄС та США. Іран, проти якого також запроваджені міжнародні санкції, буде змушений урізати субсидії, що раніше хоча б частково захищали населення країни, яке зростає, від заходів Заходу, пише Bloomberg. До числа тих, хто зазнає максимальних збитків від подальшого обвалу цін на нафту, входять Нігерія, яка безуспішно бореться з ісламськими бойовиками, і Венесуела, економіка якої підірвана негативними політичними рішеннями.

Рішення Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) не знижувати квоти на видобуток «є великим потрясінням для Каракаса, потрясінням для Тегерана та Абуджі», упевнений віце-голова дослідницької компанії IHS і засновник Кембриджської асоціації енергетичних досліджень Деніел Єргін. За його словами, «відбулося психологічне зрушення, ступінь невизначеності підвищиться».

Нафтопереробники, які звикли до нафти по $100 за барель, не диверсифікували економіку або робили це надто повільно. У разі тривалого збереження низьких цін на них - а слідом за ними і на світ - чекає політична і соціальна катастрофа.

«Якщо влада не може дозволити собі витрати, щоб врятувати дітей від злиднів, ці діти повернуться на вулиці, і нас, мабуть, чекають політичні потрясіння та перевороти. Більшості членів ОПЕК потрібні ціни істотно вищі $100 за барель, щоб звести бюджети у нуль. Якщо вони почнуть скорочувати витрати, це може викликати проблеми», - стверджує Пол Стівенс з британської Chatham House.

З початку року ціни на нафту впали більш ніж на третину, проте в теорії зниження може тривати доти, поки ринкові котирування не стануть меншими за собівартість видобутку на наявних свердловинах. За оцінками П. Стівенса, виробництво на ряді шельфових родовищ США залишиться беззбитковим й при $40 за барель і навіть менше. Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) вважає, що видобуток на родовищах Баккеновської формації - а саме його, на думку низки експертів, прагнуть зупинити країни-учасниці ОПЕК - перестане бути рентабельним при $42 за барель.

При цьому, за даними МЕА, Кувейту, Катару та ОЕА для бездефіцитного бюджету досить приблизно $70 за барель, тоді як Ірану потрібно $136, Венесуелі і Нігерії - по $120, а РФ - $101 за барель.

«Росія виглядає особливо вразливою. Масштабне падіння цін на нафту в 1997-98 роках було одним із факторів тиску, які врешті-решт призвели до російського дефолту в серпні 1998 року», - заявив головний аналітик Danske Bank Аллан фон Мерен.

В ході торгів у понеділок Brent опускалася до $67,82 кв.м за барель, оновивши мінімум з травня 2010 року. До 9:50 МСК її ціна становила $68,47 за барель, що на $2,4% менше, ніж у п'ятницю.

Нагадаємо, міністр нафти Кувейту Алі Салех аль-Омайр очікує,що ситуація на ринку нафти скоро стабілізується.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

60