Партія «УДАР» починає підготовку до місцевих виборів, які пройдуть наступного року. Про це пише «Капітал».

Як зазначається, соратники Віталія Кличка змушені квапити події, бо внутрішні конфлікти і відсутність самостійної участі у виборах цього року призвели до обвалу рейтингу та відтоку партійців.

Так, у суботу в Києві пройшов другий форум депутатів усіх рівнів від партії «УДАР», на якому було прийнято рішення брати участь у наступних місцевих виборах самостійно. Почати серйозну підготовку до виборів закликав у своєму виступі мер Києва і лідер «УДАРу» Віталій Кличко.

За інформацією видання, член «УДАРу» Наталія Новак, обрана до Верховної Ради за списками «Блоку Петра Порошенка» (БПП), розповіла, що в ході заходу були проаналізовані результати всіх виборів, у яких брала участь партія в 2014 р. За її словами, те, що «УДАР» не був представлений на парламентських виборах самостійно, значно позначилося на рейтингу політсили.

«Зараз потрібно підрахувати наші лави і продовжити партійне будівництво, наступного року часу не залишиться, вже почалася підготовка до виборів», - повідомила вона.

Крім цього, Новак зазначила, що голова центрального виконкому партії Віталій Ковальчук участь у форумі не брав, замість нього був присутній керівник групи депутатів «УДАРу» у складі фракції БПП Тарас Кутовий.

Як пише видання, ще один представник «УДАРу» у Верховній Раді Єгор Фірсов (БПП) заявив, що Ковальчук уже «давно відсторонений від керівництва партії. За його словами, він не впорався із поставленим завданням з партійного будівництва і досягнення рейтингу політсили на рівні 18 %.

«Сьогодні рейтинг партії менше 10 %, тому почалося перезавантаження. До керівництва прийдуть нові, молоді люди, які вже себе проявили. Усі кадрові рішення будуть прийняті на з'їзді, який має відбутися незабаром», - підтвердив він.

Так, відразу кілька членів «УДАРу» на правах анонімності розповіли виданню, що представлена на форумі внутрішня соціологія показала, що електоральна підтримка партії сьогодні знизилася до 4 %. Також спостерігається відтік членів партії.

«Немає чіткого сигналу для активних членів, що вона буде існувати й розвиватися. Люди почали орієнтуватися на «Народний фронт» і стежити за процесами довкола «Солідарності» Петра Порошенка», - каже співрозмовник. За його даними, в останні місяці регіональні організації провели переатестацію членів партії. У результаті в деяких регіонах свою готовність залишатися в «УДАРі» не підтвердила третина її членів. «Є регіони, де відтік становить 50 %», - зазначив співрозмовник.

Крім цього, представлена на форумі внутрішня соціологія показала, що електоральна підтримка партії «УДАР» сьогодні знизилася до 4 %.

За даними видання, відтік членів з «УДАРу» розпочався відразу після виборів президента, на яких Кличко відмовився брати участь на користь Петра Порошенка. За цей час уже встигли помінятися керівники Волинської, Рівненської, Івано-Франківської, Тернопільської облорганізацій. Вибори нового керівництва вже анонсовані у Харківській області. Разом з тим, ситуацію посилив конфлікт між Кличком і Ковальчуком, який виник під час складання спільного виборчого списку з партією «Солідарність».

Джерело видання сказало, що в цій суперечці Президент став на бік Ковальчука, який може в новому уряді отримати посаду віце-прем'єра.

Кличко, у свою чергу, заперечує не тільки погіршення його відносин з БПП, але й наявність конфлікту всередині партії. «У нас є партія, яка є монолітною, відстоює чіткі принципи і критерії. Все інше - не більше ніж спекуляції. Команда - єдина політична сила - єдина», - запевнив Кличко. За словами Новак, чисельність партії зменшилася лише на кількість депутатів-партійців, які пройшли в Раду за списками «Блоку Петра Порошенка» і змушені були призупинити членство в «УДАРі». Правда, вона не виключає, що деякі депутати відмовляться повертатися в партію. «У першу чергу, вони можуть орієнтуватися на пропрезидентську і прем'єрську партії, які завжди мають пріоритети для певних людей», - вважає Новак.

Один із членів фракції БПП на правах анонімності розповів, що з'їзд «УДАР» може відбутися у найближчі місяці. За його словами, планується обрати нове керівництво партії, яке буде орієнтоване на Кличка. Співрозмовник прогнозує, що високу посаду отримає Кутовий, який сьогодні керує неформальною групою «УДАР» в «Блоці Петра Порошенка». «Вже наступного дня після виборів Кличко представив кандидатуру Кутового як майбутнього керівника групи народних депутатів-ударівців. Заступниками Кутового стали депутати Артур Палатний та Оксана Продан, зараз їх називають головними претендентами на нове керівництва партії. З цим рішенням не згодна низка депутатів, зокрема і з числа спонсорів», - каже співрозмовник.

За даними видання, сьогодні в «УДАРі» головними своїми суперниками на місцевих виборах вважають партію «Самопоміч» мера Львова Андрія Садового. «Політична сила зараз представлена у Верховній Раді, має сильного лідера, а столичного градоначальника позиціонують виключно з невдачами в київському господарстві», - сказав член команди Кличка.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

61