Партія мера Львова Андрія Садового вимагає переглянути узгоджений депутатами принцип розподілу парламентських комітетів. Про це пише «Капітал».

Як пише видання, в «Блоці Петра Порошенка» не готові задовольняти вимоги молодшого партнера, вбачаючи у цьому бажання поліпшити свої позиції на місцевих виборах та апетити неназваних спонсорів. Неготовність двох партій дійти згоди не дає можливість коаліції остаточно поділити посади в новій Верховній Раді.

Вчора відбулося засідання Ради коаліції, на якому представники фракцій більшості спробували остаточно узгодити розподіл парламентських комітетів, щоб уже завтра проголосувати це питання в сесійній залі. Ще напередодні засідання народний депутат Сергій Пашинський («Народний фронт») запевнив видання, що члени коаліції вже домовилися. «Найголовніше - визначилися з тим, як будуть розподіляти комітети, - це пропорційний принцип. Комітети вже розподілили», - зазначив Пашинський.

За інформацією видання, згідно з цим принципом, кожна фракція отримує право на керівництво такою кількістю профільних комітетів, яка пропорційна кількості депутатів у фракції. Таким чином, з 27 комітетів коаліції відійде 23. З них 11 - «Блоку Петра Порошенка», сім - «Народному фронту», по два - «Самопомочі» і Радикальній партії, ще один комітет - фракції «Батьківщини».

Також по одному комітету вирішено виділити депутатським групам «Економічний розвиток» та «Воля народу». Два комітети - з питань регламенту та з питань прав людини - віддадуть «Опозиційному блоку». Хоча партія претендувала на шість комітетів і посаду віце-спікера.

У результаті меншість Ради отримає чотири комітети, пише видання, тоді як у минулому скликанні три партії об'єднаної опозиції очолювали 13 комітетів, крім того, їхній представник був віце-спікером. «Все розраховано за пропорційним принципом. У парламенті зараз 423 народні депутати, з них у коаліції - 302. Проста математика», - каже Пашинський. Джерело видання повідомило, що в Раді коаліції вирішили не давати опозиції місце в президії.

Однак після засідання Ради коаліції виявилося, що стосовно питання комітетів провладні фракції домовитися не змогли. Зокрема, народний депутат Семен Семенченко («Самопоміч») заявив, що партія претендує на більшу кількість комітетів, ніж їй належить за квотою. Це притому, що «Самопоміч» претендує і на посаду першого віце-спікера, яким бачить Оксану Сироїд.

«Принципова позиція «Самопомочі» - нам не потрібні посади без можливості реально змінювати систему і добиватися перемоги у війні. Готові відмовитися від усього, якщо будуть кандидатури тих, хто може зробити більше», - заявив Семенченко.

Джерело видання в «Блоці Петра Порошенка» розповіло, що свої вимоги команда Андрія Садового змінила ще на переговорах у суботу. «Ми пішли їм назустріч, згодні на посаду першого віце-спікера і дати їм два-три комітети. Правда, не з питань безпеки та оборони, на який претендує Семенченко. Можна багато говорити, але у нього навіть немає вищої освіти», - зазначило джерело.

За словами першого заступника фракції БПП Ігоря Кононенка, «Самопоміч» не висувала на переговорах серйозних аргументів на користь зміни принципів розподілу комітетів. «Вони не ставлять умов, але між рядків читається, що їхні депутати не будуть голосувати за створення комітетів», - підкреслив Кононенко.

Народний депутат Іван Крулько («Батьківщина») вважає, що поведінка «Самопомочі» може бути продиктована початком підготовки до місцевих виборів. На його думку, з цієї ж причини партія відмовилася від входження в уряд і намагається це компенсувати посадами у Раді. «Треба розуміти, що одні вибори закінчилися, але почалася підготовка до інших. Керівництво комітетом вимагає меншої відповідальності, ніж робота у виконавчій владі», - пояснив Крулько. Джерело видання у БПП каже, що пропрезидентська партія не збирається йти на поступки «Самопомочі». «Ми не маємо наміру заохочувати президентську кампанію Андрія Садового. Звичайно, вигідніше у телевізорі виступати, ніж працювати в уряді. За поведінкою «Самопомочі» простежуються інтереси її спонсорів», - натякнув співрозмовник, не уточнивши, кого він має на увазі. Кононенко каже, що учасники коаліції сподіваються переконати «Самопоміч» до ранку понеділка.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом