Президент України Петро Порошенко нагородив орденами героїв Небесної Сотні трьох іноземців - громадян Білорусі Михайла Жизневського, Грузії Зураба Хурцію та Давида Кіпіані, які загинули під час Майдану.

Як повідомляє прес-служба Глави держави, відповідний документ Порошенко підписав під час зустрічі з батьками Жизневського, яким передав нагороду сина.

Глава держави подякував родині за те, що виховали героя, пам'ять про якого назавжди залишиться в серцях українців. «Ваш син дійсно герой. Він віддав найцінніше - своє життя. І віддав його не тільки за свободу України, але й за те, щоб була демократія і свобода у всій Європі та в усьому світі», - зазначив Президент.

Своєю чергою, мати Жизневського розповіла, що в Білорусі її сина вважають «бандитом і нацистом», додавши, що на могилі загиблого героя невідомі постійно зривають український прапор. Вона висловила сподівання, що звання Героя України дозволить змінити ставлення до Жизневського.

Порошенко нагадав, що для загиблих героїв була заснована нагорода - орден героїв Небесної Сотні.

Він запевнив, що робить усе можливе для того, щоб Жизневський отримав звання Героя України, однак нині закон не дозволяє вручати цю нагороду іноземцям. Для цього необхідне відповідне рішення Верховної Ради. Глава держави висловив сподівання, що парламент ухвалить необхідні зміни в законодавство.

Нагадаємо, з 30 листопада 2013 року по 11 березня 2014 року під час протестних акцій на Майдані Незалежності в Києві загинуло більше сотні учасників протистоянь.

21 листопада Президент України Петро Порошенко підписав указ про присвоєння героям Небесної Сотні звання Героя України.
 

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом