Українські резерви знаходяться на критичному рівні. Таку думку кореспонденту Forum'у висловив економіст Павло Кухта, коментуючи дані про зниження чистих золотовалютних резервів Національного банку України до оцінки 6,2 мільярда доларів.

«Зараз резервні активи становлять 12,5 млрд доларів. Це покриває менше трьох місяців імпорту, що вважається критичним рівнем», - зазначив Кухта.

Економіст припустив, що до зменшення резервів країни призвели виплати НАК «Нафтогаз».

«Це, швидше за все, викликано виплатами «Нафтогазу» «Газпрому» - довелося витрачати на них резерви, щоб не обвалити курс гривні, намагаючись викупити велику масу валюти з ринку», - уточнив Кухта.

При цьому економіст акцентував, що дефолту України швидше посприяє падіння курсу гривні, ніж зменшення чистих золотовалютних резервів.

«Дефолт, тобто неплатоспроможність державного бюджету, прямого відношення до питання (зменшення чистих золотовалютних резервів - Ред.) не має, оскільки мова йде про проблеми з платіжним балансом і можливим продовженням девальвації. Побічно падіння курсу може зробити бюджет неплатоспроможним, оскільки значна частина його боргів номінована в іноземній валюті», - пояснив економіст.

Нагадаємо, в січні, за даними НБУ, чисті золотовалютні резерви становили (у млн дол.)10 633, в лютому - 8951, в березні - 8513, у квітні - 8595, в травні - 11 470 (після надходження траншу кредиту МВФ у розмірі 3,2 млрд дол.), у червні - 11 538, у липні - 10 531, у серпні - 11 181, у вересні - 10 752 (надійшов транш кредиту МВФ у розмірі 1,4 млрд дол.), у жовтні - 6256.

Як відомо, нещодавно керівник НБУ Валерія Гонтарева заявила, що кількість золота в сховищах різко знизилася. На початку цього місяця обсяг золота становив близько $1 млрд, або 8% від загальних золотовалютних запасів. Крім того, згідно з останніми даними, станом на 1 листопада валютні резерви склали $12,6 млрд - найнижчий показник останніх років. В той же час з кінця 2010 на початок 2013 року, коли головою Нацбанку був Сергій Арбузов, запаси золота в резервах НБУ збільшилися з 27,5 тонни до 35,5 тонни. Вартість всього металу за цей же час зросла з $1,2 млрд до $1,9 млрд. Максимум був досягнутий на початку цього року, коли Нацбанк України володів 42,6 тонни золота.

Яніна Ткачук, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

20