До початку 2015 року рівень золотовалютних резервів України може впасти до 7 млрд доларів. Таке припущення, як передає кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції зробив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.

«Золотовалютні резерви вкрай змізерніли і перебувають на рівні близько 10 млрд доларів. А нас чекають серйозні виплати навіть протягом грудня. Цього місяця ми маємо повернути близько 700 млн доларів наших зовнішніх і, так званих, квазісуверенних боргів. Додатково ми повинні повернути близько 1 млрд 450 млн «Газпрому». І це гроші, які, НБУ каже, зарезервовані в золотовалютних резервах. Необхідно провести проплату на майбутнє споживання газу. І таким чином сума золотовалютних резервів може знизитися до 7 млрд доларів уже до січня 2015 року», - заявив економіст.

За словами Устенка, наступний рік буде набагато складніший для України в плані зовнішніх виплат.

«На тлі 7 млрд доларів (золотовалютних резервів - Ред.), які будуть на початок наступного року, виплати (за суверенними і квазісуверенними боргами - Ред.) мають становити 10 млрд. Це жахлива цифра для більшої частини інвесторів та кредиторів, які працюють в Україні. Ось чому важливо залучити сюди додатковий ресурс будь-якими можливими силами», - зазначив Устенко.

Як раніше повідомляв ForUm, золотовалютні резерви Національного банку України на 1 грудня 2014 року, за попередніми даними НБУ, становили 9,966 млрд дол., що на 20,82%, або на 2,621 млрд дол., менше від показника на 1 листопада в 12,587 млрд дол.

Тетяна Мацур, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом