В Україні розпочався період довготривалого падіння ВВП та зростання інфляції. Про це в ході круглого столу на тему: «Чи вдасться Україні вийти з економічної кризи до другої річниці Майдану?» повідомив екс-міністр економіки Віктор Суслов.

«Україна вступила у період довготривалого падіння ВВП і розкручування інфляція. Якщо цього року зростання інфляції становитиме 25%, як каже НБУ, то наступного це буде набагато більшим. Є великий ризик гіперінфляції», - каже Суслов.

При цьому він прогнозує високі темпи падіння ВВП найближчим часом.

«Можна вірити. А можна не вірити даним Держкомстату, але потрібно бачити тенденцію. Статистика свідчить про продовження падіння промислового виробництва і ВВП на 16,3%. Машинобудування впало на 26,1%, металургія - 21,1%. Це і є ключові параметри, що свідчать про зменшення надходження валюти у країну. Вперше в історії України навіть обсяги роздрібного обороту, які і до кризи не падали, зменшилися на 6,8%, капітальні інвестиції впали на 23%», - навів він приклад.

З позитивних факторів Суслов назвав тільки один: зростання виробництва сільськогосподарської продукції, але воно не перекриває падіння зростання економіки.

«Експорт упав на 9%. В країни СНД - на 26%, а там усе ще 31% нашої продукції реалізується. Продовження цієї тенденції призведе тільки до погіршення ситуації», - прогнозує екс-чиновник.
 

Тетяна Григор'єва, ForUm

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

34