На думку Віктора Медведчука, стратегічний золотовалютний запас України йшов на оплату боргів та кредитів для підтримки міфу про платоспроможність і благополуччя країни.

Про це лідер «Українського вибору» написав у своєму блозі на сайті руху.

«Тільки за минулий місяць Україна продала понад третину своїх золотих резервів. На кінець жовтня стратегічний золотий фонд Національного банку України становив близько 26 тонн, що на 14 тонн менше, ніж у вересні, пише німецьке видання Wirtschafts Woche, посилаючись на дані МВФ. Аналогічну інформацію, також з посиланням на Міжнародний валютний фонд, і опублікувало агентство Reuters», - зазначив Медведчук.

На думку громадського діяча, НБУ зважився оприлюднити інформацію про суттєве «схуднення» своїх запасників, але промовчав про істинні причини, що змусили регулятора продати золото країни.

«На думку німецьких аналітиків, Київ посилено продавав стратегічні запаси через загрозу дефолту. Однак, пригадується, ще недавно і глава НБУ, і прем'єр-міністр клятвено запевняли громадськість, що дефолту в Україні не буде, оскільки країна здатна виконати всі фінансові зобов'язання. Виходить, що влада весь цей час цинічно брехала своєму народові, приховуючи реальний стан речей, а стратегічний запас країни, як вода в пісок, йшов на оплату боргів і кредитів для... підтримки міфу про платоспроможність і благополуччя», - розмірковує лідер «Українського вибору».

НБУ і уряд повинні пояснити громадянам України, куди зникає золотовалютний запас, упевнений Медведчук. «Якщо Нацбанк і уряд не поговорить з українцями найближчим часом, то «золоте» питання може стати фатальним і для глави НБУ Валерії Гонтаревої, політикою якої так незадоволені банкіри, бізнес і пересічні громадяни, і для прем'єра «уряду камікадзе». Адже збереження стратегічного запасу фактично є питанням національної безпеки держави. І гріш ціна тій владі, яка не здатна його вирішити», - підкреслив громадський діяч.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом